Лише 16% українців згодні на будь-які компроміси заради миру на Донбасі

Лише 16% українців згодні на будь-які компроміси заради миру на Донбасі

Опитування
Укрінформ
Готові йти на компроміси для досягнення миру на Донбасі 70% громадян України, проте лише 16% згодні на будь-які компроміси.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, які оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Сергій Шаповалов.

"Згідно з опитуванням, майже 70% громадян України погоджуються, що заради миру на Донбасі варто йти на компроміси з Росією та самопроголошеними "республіками", проте лише 16% згодні на будь-які компроміси. Силовий варіант розв’язання конфлікту підтримують 17% опитаних. Серед мешканців Донбасу - 46% готові йти на будь-які компроміси заради миру. Варіант силового вирішення конфлікту підтримує 10% мешканців Донбасу", - йдеться у дослідженні.
Водночас, як свідчать результати опитування, українці вважають неприйнятними більшість можливих компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями. Найменш прийнятними для українців, у тому числі мешканців Донбасу, є проведення виборів на умовах бойовиків, амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ та формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників.
Для мешканців Донбасу, Півдня та Сходу України є прийнятним надання ОРДЛО «особливого статусу», надання російській мові статусу державної, ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України і відновлення шляхів сполучення і торгівлі з окупованими територіями.
Введення миротворчих сил ООН на окуповані території найбільше підтримують у Західному (73%) та Центральному (66%) регіонах. Такий варіант підтримує також половина мешканців Півдня та 23% опитаних на Сході України. На Донбасі введення миротворців ООН підтримує третина мешканців. Як свідчать результати опитування, у разі введення миротворчих сил більшість громадян погоджуються, що миротворці мають розташовуватися на всіх окупованих територіях аж до кордону з Росією, а не лише на лінії зіткнення.
Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів. Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%. Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-