Двом полоненим морякам присвоїли офіцерські звання

Двом полоненим морякам присвоїли офіцерські звання

Фото
Укрінформ
У суботу, 9 лютого, двом полоненим морякам Владиславу Костишину та Богдану Головашу, як і ще 24 курсантам випускного курсу Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» присвоєно первинне офіцерське звання «лейтенант».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

"Серед сьогоднішніх випускників — захоплені в полон 27 листопада 2018 року Російською Федерацією курсанти Богдан Головаш та Владислав Костишин. Лейтенантські погони та кортики батькам полонених курсантів вручав командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко", - йдеться в повідомленні.

Командувач ВМС повідомив, що курсанти Костишин і Головаш, щоб набути необхідної морської практики проходили військове стажування на захоплених катерах, адже після випуску їх планували призначити на посади на катери даного типу. Крім того він додав, що принциповою позицією командування флоту є призначення молодих офіцерів на командирські посади.

"Ми, звісно, мріяли не про такий випуск, але віримо, що цей страшний сон незабаром закінчиться і наш син буде поруч з нами в Україні і вже офіцером поповнить лави українського флоту", — сказала мама лейтенанта Костишина.

Людмила Костишина також розповіла, що востаннє бачила сина під час «судилища», де їй вдалося поспілкуватися з ним лише кілька хвилин.

Традиційно відбувся урочистий ритуал випуску, який включав прощання з Бойовим прапором навчального закладу, читання клятви кодексу честі офіцера, проходження урочистим маршем та колективне фотографування. Також випускники під час заходу підняли таблички з написом «Волю бранцям війни».

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, і 24 моряки.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх полонених моряків, після чого їх перевезли в Москву.

Читайте також: Четверо українських моряків повторно заявили, що є військовополоненими – Полозов

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина".

Координатор команди адвокатів Микола Полозов повідомив, що всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії про порушення прав затриманих українських моряків.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-