Сьогодні - річниця з дня смерті космонавта Каденюка

Сьогодні - річниця з дня смерті космонавта Каденюка

Укрінформ
Сьогодні, 31 січня, річниця з дня смерті першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

Леонід Каденюк (1951-2018) увійшов в історію як перший і наразі єдиний українець, який здійснив політ у космос. Він народився в маленькому буковинському селі. Саме там, почувши про перший політ людини у космос, вирішив стати космонавтом. Першим кроком для здійснення мрії став вступ до Чернігівського вищого військового училища льотчиків. У 1976 році, почувши про черговий набір в загін космонавтів, Каденюк написав рапорт, що хоче взяти участь в цьому відборі та стати космонавтом. Тоді з 3-х тисяч кандидатів - льотчиків-винищувачів, відібрали групу з дев’яти осіб. Серед них був і Каденюк. Згодом він пройшов досить жорстку комісію і, зрештою, з цієї групи залишився один.

У 1995 році Каденюка зарахували до групи космонавтів Національного космічного агентства. Він переміг численних конкурентів саме тим, що володів усіма потрібними якостями - відмінним здоров’ям, професіоналізмом, волею у виборі і досягненні мети. До того ж, він - космонавт-дослідник, отже, до старту пройшов відповідну і наукову підготовку.

Вперше про участь українського космонавта в дослідницьких місіях американських шатлів було оголошено 13 травня 1995 року в спільній заяві тодішніх Президента України Леоніда Кучми і Президента США Білла Клінтона. А вже 19 листопада 1997 року відбувся старт космічного корабля «Колумбія» з Леонідом Каденюком на борту. В політ його проводжали Леонід Кучма і Леонід Кравчук, які спеціально прибули з такої нагоди на стартовий майданчик на мисі Канаверал. З особистих речей космонавт взяв з собою прапор України, «Кобзар» і аудіодиски з українською музикою.

З точки зору світової науки, головним досягненням космонавта Леоніда Каденюка стало те, що він першим в історії космічних експериментів штучно запилюючи квіти ріпаку. А от з точки ж зору будь-якого українця, Каденюк – перший громадянин України, який взяв участь в польоті у космос. Перший і, на жаль, до сих пір єдиний.

Місія Каденюка в складі міжнародного екіпажу тривала 15 діб 16 год. 35 хв. і 1 с. Виконавши завдання і заплановану наукову програму біологічних експериментів з рослинами, український космонавт повернувся на землю 5 грудня.

Згодом в численних інтерв’ю Леонід Каденюк згадував, що після того як він опинився на орбіті Землі, то йому не було страшно від того, що щось може трапитись, а навпаки було «страшно цікаво». «Для мене цей політ, старт, виведення на орбіту не було стресом. Страху не було. Була така величезна напруга, аж поки не вийшов на орбіту».

Окрім неймовірного захоплення від побаченого, був в нього і страх від усвідомлення того, як людство знищує планету. «Крім позитивних вражень були й негативні від того, що я побачив – це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який окутує Землю на фоні чорного космосу. Мене аж жах якийсь пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя. Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство. Маю на увазі створення ядерної, хімічної зброї – все це засмічує нашу біосферу», – говорив космонавт.

Після повернення в Україну кар’єра Каденюка пішла в гору. У 1998 році він став начальником управління авіації військ ППО. У наступному році - помічником президента Кучми з питань авіації і космонавтики, і, навіть, був народним депутатом. Згодом захистив дисертацію. Писав книги, став почесним професором кількох університетів.

Леоніда Каденюка не стало 31 січня 2018 року - він раптово помер в парку Царське Село у Києві під час ранкової пробіжки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-