На сході України зріс рівень довіри до центральної влади

На сході України зріс рівень довіри до центральної влади

Дослідження
Укрінформ
Упродовж 2018 року зріс рівень довіри жителів східних областей України до органів центральної влади.

Про це йдеться у результатах дослідження Індексу соціальної згуртованості та примирення ООН для східної України за 2018 рік, які в середу було презентовано в Укрінформі.

“Найбільші зміни ми зафіксували щодо довіри до центральної влади - зростання на 1,6 пункта, наразі це 2,2 пункта (із 10-ти). Всі показники, що є більшими за 0,5, вважаються значними. Але загалом, довіра все ще низька. При цьому головною тенденцією на сході України є те, що люди все більше прагнуть миру. Також люди більш готові толерантно сприймати різні групи, особливо люди, що живуть на непідконтрольній території”, - зазначив радник координатора офісу ООН в Україні з питань миру та розвитку Стен Вейцман.

Водночас, за даними дослідження, знизився показник щодо відчуття людьми особистої безпеки. При цьому Вейцман уточнив, що цей показник може відрізнятися у різних частин однієї області. Наприклад, на заході Донеччини він є вищим, ніж у районах, наближених до лінії зіткнення.

Стосовно ж Луганської області, за даними дослідження, в регіоні значно поліпшився показник готовності до діалогу з різними групами. Водночас жителі Луганщини дедалі менше сприймають непідконтрольні території як частини іншої держави. При цьому посилилась і готовність луганчан до міграції та знизилась довіра до Збройних сил України.

Читайте також: Уряд врегулював питання трудового стажу для тих, хто працював на окупованих територіях

Проаналізувавши дані дослідження, Вейцман зробив висновок, що штучного поділу України на схід і захід “насправді не існує”, бо ті, хто прагнуть інтеграції з ЄС, готові до діалогу “з тими, хто більше підтримують схід”. Також він підкреслив, що люди, які проживають на лінії зіткнення, є більш згуртованими порівняно з представниками інших досліджуваних регіонів і їх частин.

У рамках дослідження було опитано мешканців п'яти східних областей України — Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської. Зібрана інформація ґрунтується на шести тисячах співбесід. Автори дослідження визначають соціальну згуртованість як якість співіснування населення та суспільства, а також відносини між людьми та відомствами, інституціями. Загалом, у дослідженні виділено чотири основних результати: готовність до діалогу, толерантність і активна участь у громадському житті, зниження насильницьких тенденцій і зниження негативних тенденцій до міграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-