Україна й Чехія створять майданчик протидії російським версіям історії  — Клімкін

Україна й Чехія створять майданчик протидії російським версіям історії — Клімкін

Фото
Укрінформ
Україна й Чехія планують започаткувати неформальний майданчик для діалогу між істориками й представниками громадянського суспільства з метою протидії маніпулюванням Росії в історичних питаннях.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній із міністром закордонних справ Чеської Республіки Томашем Петршічеком прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нас дуже хвилюють ті маніпуляції, які і Росія, і ті, хто йде в логіці російській, намагаються зробити з історичними питаннями”, - зазначив Клімкін.

Зустріч глав МЗС України та Чехії / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

Як приклад міністр навів трактування трагедії у Малині в липні 1943 року, коли в результаті каральної операції в одній церкві були спалені українці, чехи і поляки, але яку, за його словами, намагаються представити як конфлікт між українцями і чехами.

Читайте також: Томаш Петршічек, Міністр закордонних справ Чеської Республіки

“І я знаю, що такі спроби (маніпулювання історією — ред.) будуть і далі, тому ми сьогодні з Томашем вирішили, що нам потрібен якийсь неформальний майданчик, неформальна платформа, форум для дискусії між нашими істориками, між нашими представниками громадянського суспільства і ми будемо допомагати роботі такого форуму”, - сказав урядовець.

Клімкін також передав чеському колезі диск із даними про репресованих українців за часів Чехословаччини і часів, коли радянська влада співпрацювала з чеською владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-