Епідеміолог: Протягом двох років після кору у дитини - високий ризик смерті

Епідеміолог: Протягом двох років після кору у дитини - високий ризик смерті

Укрінформ
Вірус кору має сильну імунодепресивну дію на організм дитини, настільки згубну, що протягом двох років після захворювання на кір заслаблий наражається на ризик померти від інших вірусів.

Про це сказав на прес-конференції завідувач лабораторією Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В.Громашевського НАМН України Ігор Маричев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кір тяжкий і небезпечний своїми наслідками: ще протягом двох років після перенесеного захворювання у дитини спостерігається дуже високий ризик смерті від активації інших вірусних інфекцій. Це є наслідком того, що вірус кору має імунодепресивний (знижуючим імунологічну реактивність організму) і викликає аутоімунний процес характеристиками", - зазначив епідеміолог.

За його словами, у жодному разі не можна провокувати контакт здорової дитини з хворою для того, щоб, та "спеціально перехворіла на кір".

"Кір також небезпечний тим, що в одному випадку на тисячу викликає такі смертельно небезпечні наслідки, як енцефаліт. Важкими також є такі наслідки як отит, пневмонії, які в дуже високому відсотку супроводжують захворювання", - сказав епідеміолог.

Він закликав батьків обов'язково вакцинувати дітей проти кору.

"Так, можливі певні реакції після вакцинації, але вони мізерно малі порівняно з можливими наслідками від перенесеного захворювання кору. Це повинні знати і розуміти всі батьки", - сказав епідеміолог.

Читайте також: Україна "експортує" кір в інші країни — епідеміолог

Як повідомляв Укрінформ, з 28 грудня 2018 року по 18 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 8 498 осіб. За даними Міністерства охорони здоров'я, всього в цьому році від ускладнень кору померло вже шестеро осіб. У 2018 році кір забрав 16 життів.

Кір - інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі й на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев'ять із десяти невакцинованих людей, які контактують з хворим, будуть заражені.

Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту і т.д.), а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті - вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-