Суд в Італії вперше дав слово підсудному нацгвардійцю Марківу

Суд в Італії вперше дав слово підсудному нацгвардійцю Марківу

Укрінформ
Бійцю Нацгвардії України Віталію Марківу, якого судять в Італії за підозрою у причетності до загибелі на Донбасі у 2014 році фоторепортера Андреа Роккеллі, суд уперше дав слово.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначається, у п’ятницю на шостому засіданні суду, що триває з липня минулого року, заслухали чотирьох свідків - правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів та апаратури, вилучених у родини загиблого та обвинувачуваного. Також слідчі здійснювали прослуховування телефонних розмов нацгвардійця.

Свідки продемонстрували на суді чимало знімків, на яких зображенно Віталія Марківа в зоні бойових дій, зокрема на горі Карачун. З-поміж цих фото із цифрових носіїв інформації, вилучених у Марківа, були світлини брутальних сцен, зокрема обгорілі останки. На іншій фотографії Марків разом із побратимами тримає прапор із нацистською символікою, а поруч на стіні висить синьо-жовтий стяг.

На вимогу адвоката захисту Раффаелле делла Валле суддя дозволила підсудному прокоментувати ці світлини.

Віталій Марків, який добре володіє італійською мовою, пояснив, що на одному фото, яке йому надіслали через Viber – обгорілі останки терориста Мотороли. На другому знімку, розповів підсудний, він разом з іншими солдатами демонструє нацистський прапор, який вилучили у сепаратистів.

Карабінери також демонстрували відео, яке зробив Марків, де видно зону фабрики «Зеус», поряд із якою загинув журналіст. Але зйомки ці проводилися після 24 травня 2014 року – дня, коли загинули Роккеллі та його перекладач.

Адвокат захисту делла Валле заявив протест і просив суддю не брати до уваги дані слідства, які, на його думку, не мають стосунку до суті питання судової справи: чи причетний Марків до вбивства? Суддя порадила захисникам українця підготувати перелік подібних матеріалів – потім їхню вагомість для справи вирішуватиме суд.

Колишній мер Мілана адвокат Джуліано Пізапія, який представляє інтереси Спілки журналістів Італії, що обвинувачують у загибелі свого колеги державу Україна, заявив журналістам у цьому зв'язку: «Це важливий і делікатний процес, необхідно виявити усі елементи, які допоможуть з’ясувати правду. Як представники профспілки ми вимагаємо продемонструвати всю документацію, заслухати усіх свідків, які можуть сказати, хто ж винен у смерті італійського фотожурналіста».

Читайте також: Італійський суд у справі нацгвардійця Марківа заслухав перших свідків

Наступне засідання суду відбудеться через тиждень, 25 січня. Будуть слухати експертів із балістики, італійського дипломата та військового експерта. А 8 лютого сторона обвинувачення просить дати свідчення народних депутатів України Андрія Антонищака та Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.

Як відомо, 29-річний нацгвардієць Віталій Марків, який має громадянство України та Італії, був заарештований 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-