Мінкультури готове надати представникам ЗМІ звіт за результатами перевірки Лаври

Мінкультури готове надати представникам ЗМІ звіт за результатами перевірки Лаври

Фото
Укрінформ
Заступник міністра культури Тетяна Мазур спростувала закиди архієпископа Климента (УПЦ МП), стосовно того, що перелік, із яким звірялася комісія під час інвентаризації, був недостатньо детальний.

Про це вона сказала під час прес-конференції 17 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перевіркою встановлено відсутність певних культурних цінностей — якщо ми говоримо про Києво-Печерську лавру і ті списки, з якими звірялися. Списки є достеменними, вони складені на основі актів прийому-передачі. Адже свого часу музейні предмети передавалися з колекцій музеїв у користування релігійній громаді після відновлення роботи монастиря. І ті всі списки - чіткі, з конкретними інвентарними номерами тих культурних цінностей, які передавались. Тому говорити, що комісія перевіряла не знаючи що, не має жодних підстав", - зазначила Мазур.

Прес-конференція, присвячена діяльності Міністерства культури України у 2018 році / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

Вона також запевнила, що Мінкультури готове надати представникам ЗМІ звіт за результатами перевірки, а також додатки до цього звіту, які містять чіткий перелік всіх культурних цінностей, які за актами приймання-передачі передавалися в користування монастирю. А також інформацію про ті культурні цінності, які не виявлені в ході перевірки, та стан культурних цінностей, які виявлені, тобто тих, які потребують реставрації або є в аварійному стані.

Читайте також: Мінкульт недорахувався 10 цінностей у Києво-Печерській лаврі

"Цей перелік достатній, аби ідентифікувати ту чи іншу культурну цінність в тому чи іншому об'єкті, яким користується монастир. Тобто там немає просто напису "Ікона Божої матері", про що говорив конкретний священнослужитель, там є чіткий опис із розміром роботи і її характерними ознаками, які дають підстави мистецтвознавцям ідентифікувати, це ця робота чи інша", - підкреслила заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, перевірка Мінкультури виявила нестачу 10 цінних предметів з тих, що зберігає УПЦ МП у Печерській лаврі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-