Денісова планує взяти участь у судах РФ над полоненими моряками

Денісова планує взяти участь у судах РФ над полоненими моряками

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова планує наступного тижня здійснити візит до Москви, щоб бути присутньою на судових засіданнях щодо продовження терміну арешту полонених українських моряків.

Про це вона заявила в ефірі телеканалу "Прямий".

"Я звернулась - і неодноразово вже - до Бортнікова, який є директором російської ФСБ. Зараз на розгляді перебувають мої заяви щодо можливості зустрічі з нашими військовополоненими в слідчому ізоляторі. Я буду наступного тижня в місті Москва", - зазначила омбудсмен.

За її словами, у Лефортовському суді будуть розглядати питання щодо продовження терміну перебування під вартою військовополонених моряків.

"Головна стратегія, яка впроваджується державою - що наші моряки є військополоненими, що діяти потрібно згідно з Женевською конвенцією 1949 року, що вони, без будь-яких передумов, усі повинні бути звільнені і повернені додому. І також повернені всі судна, на яких вони були захоплені", - заявила Денісова.

Вона також зауважила, що досі не має достовірної інформації про поранених.

"Я таку інформацію отримала, але вона не підтверджена жодною медичною довідкою... Коли я ще минулого разу я була в РФ, ще тоді пані Москалькова говорила про те, що вона жодного папірця не підпише. Тому що вони теж знають, що наслідки можуть бути і що, в тому числі, все одно буде гаазький суд", - додала уповноважений.

Читайте також: Денісова проводить зустріч з родичами військовополонених моряків

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, та 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх моряків, після чого їх перевезли до Москви.

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина".

Координатор команди адвокатів Микола Полозов повідомив, що всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-