Лавра може потрапити у “чорний список” ЮНЕСКО через незаконні забудови — адвокат

Лавра може потрапити у “чорний список” ЮНЕСКО через незаконні забудови — адвокат

Укрінформ
Об’єкт Всесвітньої спадщини “Софійський собор і Києво-Печерська лавра” ризикує потрапити цьогоріч до “чорного списку” ЮНЕСКО через незаконні забудови у Лаврі.

Про це заявила на прес-конференції у п’ятницю громадський діяч, адвокат Марина Соловйова.

“Сьогодні на території Києво-Печерського заповідника ведеться будівництво. З 2011-го по 2014-ий роки Мінкультури надавало дозволи на ремонтні та реконструкційні роботи. Але під виглядом цих робіт ведеться нове будівництво - це 20 тисяч кв метрів, і це дуже великі цифри, які просто лякають. Це може стати підставою для того, щоб наш єдиний київський об’єкт потрапив до так званого чорного списку”, - наголосила Соловйова.

За її словами, сьогодні на території Лаври, зокрема, будуються овочесховище, економічний корпус, 4-поверхова будівля під виглядом підпірної стіни, нова масштабна дзвіниця.

Читайте також: Кабмін просять скасувати рішення про передачу церкві лаврських мощей

“Тому варто звернутися до дирекції заповідника і Міністерства культури з проханням зупинити незаконні забудови, зробити інвентаризацію всіх забудов, які відбуваються на території Лаври”, - закликала адвокат.

Вона додала, що тривають будівництва в буферній зоні Лаври і Софії Київської, і ця зона в цьому році має бути розширена - питання буде розглядатися на сесії ЮНЕСКО у червні ц.р. Це також свідчить про те, що Україна не дотримується настанов Конвенції ЮНЕСКО, яку Україна ратифікувала у 1988 році.

“Якщо на території об’єкта чи в буферній зоні об’єкта має бути якась перебудова чи велике будівництво, про це має бути заздалегідь попереджений Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”, - нагадала Соловйова.

Водночас вона висловила переконання, що необхідно внести відповідні зміни до українського законодавства та підсилити кримінальну відповідальність за нищення і спотворення наших пам’яток - і всесвітньої спадщини, і національних.

Своєю чергою представник "Андріївсько-Пейзажної ініціативи" Ірина Нікіфорова нагадала, що Україна щороку має надавати національний звіт до ЮНЕСКО. І торішній звіт, за її словами, було сфальсифіковано — варіант, надісланий до Комітету Всесвітньої спадщини, не містив абзацу з оригіналу звіту, попередньо оприлюдненого на сайті Мінкультури. Саме в цьому абзаці йшлося про скандальні новобудови, зокрема будівництво в буферній зоні Софії Київської.

“Черговий звіт, який має бути відправлений цьогоріч, може містити, зокрема, запевнення, що на сьогодні на території заповідника Києво-Печерська лавра “не заплановані роботи з реконструкції, які можуть мати згубний вплив на його невід’ємні характерні особливості і можуть негативно вплинути на його визначну універсальну цінність”, - сказала Нікіфорова.

За її словами, у звіті можуть не згадати про те, що побудовано 16 нових об’єктів на території заповідника.

“Натомість ми бачимо, що відбувається в реальності. Зокрема, 8 грудня Міністерство культури дало припис заповіднику негайно зупинити роботи і демонтувати споруду, що мала один поверх. Роботи зупинили 23 грудня, і на той час будівля встигла підрости, практично закінчено опалубку даху”, - констатувала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-