Кабмін просять скасувати рішення про передачу церкві лаврських мощей

Кабмін просять скасувати рішення про передачу церкві лаврських мощей

Укрінформ
Кабінет міністрів має скасувати постанову 1991 року, якою мощі 120 святих з Лаврських печер передавались церкві.

Про це заявив на прес-конференції у п’ятницю екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець.

“Ми знаємо, що було анонсовано перевірки стану збереження музейних предметів і об’єктів культурної спадщини, зокрема на території Києво-Печерського заповідника. Результати невідомі. Але треба ініціювати звернення до уряду України з метою скасувати урядову постанову 1991 року про передачу мощей у власність церкві. Ці мощі знято з обліку музею, і вони відсутні на обліку в державі”, - сказав Кролевець.

Він висловив занепокоєння станом збереження мощей і заповідника загалом, а також зазначив, що постанова не враховувала чинне законодавство, інтереси суспільства “і скоріше за все була політично заангажованою”.

“Лабіринти Дальніх і Ближніх печер, де упокоєні 120 святих, начиння, підземні каплички ще великокняжої доби є комплексною пам’яткою, яка повинна охоронятись, яку не можна роз’єднати і щось кудись передати, бо втратиться цілісність і святість цього місця”, - експерт.

Водночас Кролевець порадив Міністерству культури перевірити власні накази, які видавались у 2010-2011 роках про передачу музейних предметів в користування або у власність Свято-Успенської і Києво-Печерської лавр.

“Міністерству культури час побачити порушення чинного законодавства, які стосуються забудов на території Свято-Успенської і Києво-Печерської лавр”, - зазначив він.

За його словами, два роки тому Товариством охорони пам’яток була утворена спільна робоча група, яка виявила приблизно 20 тисяч кв м забудов і 16 новозбудованих корпусів, здійснених УПЦ МП на території Києво-Печерської лаври, і власник їх невідомий. Один з корпусів, хоч його називають 2-поверховим, вже має 4 поверхи і підвал. Матеріали були офіційно направлені до Міністерства культури, та відповіді і досі немає.

Читайте також: УПЦ МП незаконно набудувала у Лаврі 20 тисяч квадратних метрів - Ігор Луценко

“Мінкультури і дирекція заповідника 14 серпня 2018 року утворили спільну робочу групу з метою розробки довгострокової програми робіт з реконструкції та реабілітації об’єктів на території монастиря Києво-Печерської лаври. Роботу завершено 1 листопада. Я думаю, що ця новобудова з’явилась у рамках цієї програми, і сподіваюсь, що буде депутатський запит щодо цієї проблеми”, - сказав Кролевець.

Своєю чергою народний депутат Ігор Луценко наголосив, що комісія, створена у листопаді Міністерством культури, має прозвітувати про результати своєї роботи, зокрема щодо експертизи мощів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-