Філарет: Я бачив здібності, які дозволяють Епіфанію бути предстоятелем

Філарет: Я бачив здібності, які дозволяють Епіфанію бути предстоятелем

Укрінформ
Митрополит Епіфаній був найбільш здатним стати предстоятелем нової помісної української православної церкви.

Про це сказав патріарх Філарет в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Так, я бачив серед всього єпископату його як найбільш здатного бути моїм наступником", - зазначив патріарх.

При цьому він пояснив, що вирішальними були такі якості Епіфанія, як "принциповість, освіта, непідкупність, вміння організувати". Водночас на такий чинник, як молодість, Філарет не зважав узагалі.

"Молодість для мене не мала ніякого значення. Я бачив постать, його здібності, які дозволяють йому бути предстоятелем. Бо я бачив це на прикладі академії. Київська академія – один з усіх духовних навчальних закладів, визнаний державою. Інші духовні навчальні заклади і Московського патріархату, і наші не визнані. А академія, якою він керував, визнана. Це свідчить про те, що вміє, може. Якщо в цьому може, значить, може керувати і не тільки академією”, - пояснив патріарх.

Водночас він звернув увагу на те, що Епіфанію вдалося розбудувати єпархію.

"Тепер взяти єпархію. Єпархія найбільша в Київському патріархаті – біля 500 парафій. Правда, він вже й отримав її великою, але розбудовував. І скарг ніяких не було ні від парафій, ні від духовенства. Це теж говорить багато про що”, - додав Філарет.

Читайте також: Філарет вірить, що українська церква примирить Константинополь і Москву

Як повідомлялося, у суботу, 15 грудня, у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об’єднавчий собор помісної української православної церкви. На ньому духовенство обрало очільника автокефальної православної церкви в Україні, який отримає Томос. Ним став митрополит Епіфаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-