Філарет вірить, що українська церква примирить Константинополь і Москву

Філарет вірить, що українська церква примирить Константинополь і Москву

Укрінформ
Патріарх Філарет переконаний, що українська церква відіграє важливу роль у примиренні між Константинополем і Москвою.

Про це він заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

“Українська (церква - ред.) велика. Ось, наприклад, на Великдень, за даними російської поліції і української, було у Росії (на богослужіннях - ред.) при 142 мільйонах населення 8 мільйонів, а в Україні на Великдень було 12 мільйонів, а населення, будемо так казати, 45 мільйонів. Бачите, яка різниця. І тому ми знаємо, яку вагу має українська церква. Українська церква внесе примирення між Константинополем і Москвою”, - зазначив Філарет.

При цьому він підкреслив, що немає значення, скільки часу на це знадобиться, “але примирення буде”.

“Тому що не буде суперечки між Константинополем і Москвою, а будуть жити всі в єдиній вселенській церкві. І цю роль в цьому примиренні відіграє українська церква. Немає значення, який пройде час. Може, і століття пройдуть. Але прийдемо до цього”, - уточнив Філарет.

Водночас він висловив впевненість у тому, що в майбутньому, після отримання Томосу, Помісну українську православну церкву визнають усі церкви у державі.

Читайте також: Філарет пояснив, чому не претендував на посаду глави Єдиної церкви

“Томос Вселенського патріарха Варфоломія підтримують зараз багато помісних церков. Деякі православні церкви не підтримають. Але в майбутньому підтримають всі. Іншого шляху немає. Тому, як я говорив, що рано чи пізно українську церкву визнають. Ось визнали. Тепер і кажу, що і в майбутньому всі православні церкви визнають українську церкву. Чому? Тому що вона велика”, - сказав Патріарх.

Як повідомлялося, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об’єднавчий собор Помісної української православної церкви. На ньому духовенство обрало очільника Православної церкви в Україні, який отримає Томос. Ним став митрополит Епіфаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-