Вже десятий український моряк оголосив себе військовополоненим

Вже десятий український моряк оголосив себе військовополоненим

Укрінформ
Механік захопленого військовослужбовцями РФ українського рейдового буксира "Яни Капу" Сергій Чуліба заявив, що вважає себе військовополоненим.

Про це повідомив в Facebook адвокат Геннадій Федоров, який відвідав українського моряка в СІЗО "Лефортово".

«Вчора мною було прийнято участь в слідчих діях у СУ ФСБ Росії у справі українських моряків. Моїм підзахисним є молодий скромний хлопець - Чуліба Сергій Романович - механік рейдового буксира "Яни Капу". Як і інші члени команди, Сергій в ході допиту заявив, що вважає себе військовополоненим, і повідомив лише дані, які передбачені статтею 17 Женевської конвенції, тобто ПІБ, дату народження, звання. Від дачі інших свідчень відмовився», - написав Федоров.

За його словами, українець перебуває «в хорошому фізичному і психологічному стані, тримається гідно, ніяких скарг або прохань не висловлював». Моряк хвилюється за стан здоров'я своїх батьків, дівчини і рідних, переживає, що вони втратили на час «годувальника і опору».

Як розповів адвокат, Чуліба також просив дізнатися про долю собаки, яка перебувала на «Яни Капу» в момент захоплення, а також переживає за те, що буксир без належного технічного догляду може прийти в непридатність.

Федоров також зазначив, що Чуліба просив передати слова подяки друзям і волонтерам, які надають допомогу полоненим морякам. «Дуже важливо усвідомлювати, що в цей важкий для військовополонених час моряки не забуті, що їх пам'ятають і надають їм моральну і матеріальну підтримку», - пише адвокат.

Читайте також: Денісова заявляє, що ФСБ ігнорує її звернення щодо українських моряків

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, а також 24 моряків.

Підконтрольні РФ «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих моряків.

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матроська тиша".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, проте влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-