Укрінформ разом з 12 європейськими інформагентствами кидає виклик фейкам

Укрінформ разом з 12 європейськими інформагентствами кидає виклик фейкам

Укрінформ
Укрінформ взяв участь у міжнародній конференції “Інформаційні агентства проти фейкових новин, організованій албанським агентством “АТА” у Тірані.

Інформагентства Албанії, Греції, Хорватії, Болгарії, Азербайджану, Польщі, Румунії, Кіпру, Боснії та Герцеговини, Сербії й Туреччини, України й Словаччини поділилися баченням сучасних загроз, які становить поширення фейків і дезінформації, а також кроків і заходів, які необхідно втілити для протидії ним. За результатами обговорення вони ухвалили рішучу Тіранську резолюцію, яка відкрита для підписання й іншими ЗМІ.

“Масові онлайн-кампанії з дезінформації широко використовуються недобросовісними сторонами для посіяння недовіри і провокування суспільного неспокою, із серйозними потенційними наслідками для еволюції націй, Європи і всього світу”, - йдеться у преамбулі.

Учасники конференції визнали, що журналісти нині вимушені працювати в умовах, що ускладнюються, стикаючись із падінням довіри не лише до інституцій, а й до цифрових і традиційних ЗМІ. Вони погодилися, що фейкові новини і дезінформація підривають довіру, сіють протиріччя у суспільствах, часто поширють радикальні ідеї, поглиблюючи непорозуміння, ставлячи під загрозу базове право на інформацію. Інформагентства домовилися вжити заходів для протидії “фейковим” новинам і кампаніям з дезінформації, зокрема:

підвищувати прозорість;
поширювати медіаграмотність;
розробляти інструменти для користувачів;
захищати європейську медіа-екосистему та її різноманіття;
і надалі досліджувати і оцінювати загрози;
створювати нові, зберегти існуючі структури з протидії “фейковим” новинам;
надалі скликати конференції щодо проблеми.

Читайте також: Золотухін розповів про плани Мінінформу на 2019 рік

Інформагентства, що підписалися під резолюцією, окремо наголосили, що Тіранська декларація є лише початком боротьби з дезінформацією і фейковими новинами, закликали інші ЗМІ долучитися до спільних зусиль: можливість підпису лишили відкритою для всіх колег.

Оригінальний текст Тіранської резолюції доступний за посиланням: News agencies unite their efforts to сombat threats of fake news.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-