Два роки мовних квот: україномовний ефір становить 86%

Два роки мовних квот: україномовний ефір становить 86%

Укрінформ
За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти і становить нині 51%.

Про це свідчать результати моніторингу ефірів 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій, повідомив на прес-конференції в Укрінформі член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль.

"Реально ми маємо сьогодні по Україні середній показник у 51%", - сказав Коваль.

За його словами, у порівнянні з першим роком дії мовних квот (листопад 2016 – жовтень 2017року) частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти. У другий рік впровадження мовних квот на радіо відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 55%.

Коваль зазначив, що на 5 радіостанціях частка україномовних пісень перевищила середнє значення: "Країна ФМ" – 100%; "UA: Радіо Промінь" – 98%; "UA: Українське радіо" – 91%; "UA: Радіо Культура" – 73%; "Радіо НВ" – 56%.

Найбільше зростання україномовних пісень відбулося в ефірі 7 радіостанцій: "Радіо НВ" – 13 відсоткових пунктів; "Наше радіо" – 9 в. п.; "UA: Українське радіо" – 8 в.п.; "Русское радио –Україна" та "Перець ФМ" – 6 в. п.; "Ретро" та "Люкс ФМ" – 5 в. п.

У середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 2 відсоткові пункти. Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31 в. п.

У 7 радіостанцій обсяг ведення передач українською мовою перевищив середній показник: "Країна ФМ" – 100%; "UA: Радіо Промінь" – 100%; "UA: Радіо Культура" – 99%; "UA: Українське радіо" – 98%; "Ретро" – 91%; "Радіо НВ" – 90%; "Kiss FM" – 88%.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018 року кілька радіостанцій значно збільшили власні обсяги ведення передач державною мовою порівняно з минулим роком: "Наше радіо" – на 16 в. п.; "НіtFM" – на 10 в. п.; "Перець ФМ" – на 8 в. п.; "Русское радио – Україна" – на 7 в. п.; "Мелодія" – на 6 в. п.

"Скоріш за все, це та сама ситуація, коли українці все більше і більше ідентифікують себе за мовою. Як не дивно, це виявилося легко - перейти на українську мову, вивчити її , почати працювати. І це добре", - наголосив Коваль.

Читайте також: Костинський назвав середній показник українських пісень на місцевих радіо

Як повідомлялося, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилася поступово. Так, протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30% і третього – 35%. Водночас ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%. Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-