Костинський назвав середній показник українських пісень на місцевих радіо

Костинський назвав середній показник українських пісень на місцевих радіо

Укрінформ
Середній показник звучання пісень українською мовою на місцевих і регіональних FM-радіостанціях у другий рік дії мовних квот становив 48%.

У порівнянні з листопадом 2016 – жовтнем 2017 року частка україномовних пісень зросла на 4 відсоткових пункти (в.п.), повідомив на прес-конференції в Укрінформі член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, презентуючи результати моніторингу ефірів 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій, проведеного регулятором у період із листопада 2017 року до жовтня-2018.

"Середній показник пісень українською мовою на місцевих і регіональних радіостанціях становить 48 %. У порівнянні з минулим роком це показник зріс на чотири відсоткові пункти. І перевиконання квоти таким чином у 2018 році становить плюс 18 відсоткових пунктів", - сказав Костинський.

Так, за його словами, у 6 областях України частка україномовних пісень перевищила 50%: Рівненська – 80%; Тернопільська – 78%; Івано-Франківська – 66%; Сумська – 61%; Волинська – 58%; Львівська – 52%.

У 7 областях зростання обсягу україномовних пісень відбулося найдинамічніше: Луганська – на 15 в. п.; Закарпатська – на 12 в. п.; Волинська та Донецька – на 9 в. п.; Сумська, Кіровоградська та Херсонська – на 8 в. п.

У середньому 92% передач в ефірі регіональних і місцевих FM-радіостанцій вийшли державною мовою. Це на 4 в. п. більше, ніж минулого року.

Перевиконання квоти ведення передач українською мовою в листопаді 2017 – жовтні 2018 року становить 37 в. п. У 4 областях передачі ведуться лише українською мовою: Волинська, Рівненська, Хмельницька, Чернівецька області.

Читайте також: "Буковинську хвилю" оштрафували за порушення мовних квот

Високий відсоток державної мови в ефірі, що значно перевищує середній показник, у таких областях: Львівська і Черкаська – 98%; Івано-Франківська – 97%; Чернігівська і Тернопільська – 95%; Запорізька, Сумська і Закарпатська – 94%. Найбільше зростання частки обсягу ведення передач українською мовою відбулось у 8 областях України: Хмельницька і Херсонська – на 12 в. п.; Миколаївська і Вінницька – на 9 в. п.; Черкаська, Дніпропетровська, Луганська і Донецька – на 7 в. п.

Як повідомлялося, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилася поступово. Так, протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30% і третього – 35%. Водночас ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%. Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-