Безперешкодне середовище для інвалідів: Порошенко анонсував два законопроекти

Безперешкодне середовище для інвалідів: Порошенко анонсував два законопроекти

Фото
Укрінформ
Петро Порошенко анонсував внесення до ВР двох законопроектів щодо ліквідації бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю і посилення відповідальності за порушення законодавчих, правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій та існуючій забудові.

Про це він заявив на всеукраїнській нараді з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розробили два надзвичайно значущих законопроекти, мені здається, що вони а) своєчасні, б) сучасні, спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю, і не тільки на це, а й на посилення відповідальності за порушення законодавчих, правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій, що, на мою думку зробити легше, бо для цього потрібна лише політична воля... та існуючій забудові", – сказав Порошенко.

Всеукраїнська нарада з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю / Фото: Марків Михайло

Як поінформував Глава держави, за підрахунками міжнародних експертів, при проектуванні об'єктів з урахуванням принципів універсального дизайну на їхню доступність для інвалідів витрачається в середньому декілька відсотків, а іноді 1% від вартості будівництва. А пристосування введеного в експлуатацію об'єкта може коштувати і 25%, і 30 і навіть 40%, акцентував він.

"Я закликаю всіх, хто збирається проектувати, хто збирається будувати, зараз замислитися над цими цифрами — 1% і 25-40%. І хочу нагадати, що скупий точно платить двічі", — зазначив Порошенко.

Читайте також: На благодійному турнірі у Києві зібрали 240 тисяч для Центру дітей із синдромом Дауна

Він також наголосив, що відмова в розумному пристосуванні об'єктів для безперешкодного доступу інвалідів є дискримінацією багатьох людей, а це є абсолютно неприйнятним.

У цьому контексті Глава держави повідомив: для того, щоб проектувати і будувати правильно, Мінрегіон презентує на нараді нові державні будівельні норми "Інклюзивність будівель та служб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-