Спецслужби РФ відряджають в Україну агентів під виглядом церковників - СБУ

Спецслужби РФ відряджають в Україну агентів під виглядом церковників - СБУ

Відео
Укрінформ
Спецслужби Росії направляють до України своїх агентів під виглядом церковних служителів.

Про це повідомляє СБУ на своїй сторінці у Facebook

"Російські спецслужби продовжують практику «внєдрєнія» в Україні своїх агентів під виглядом псевдоцерковників. При цьому віросповідання та конфесійна приналежність не має для них ніякого значення. Контррозвідники викрили один із механізмів спецслужб РФ із вербування таких "місіонерів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними СБУ, вчинити державну зраду співробітники «кримської філії» ФСБ змушували чернівчанина, який до березневих подій 2014 року мешкав у Криму.

"Через відкриту проукраїнську позицію ним досить швидко зацікавились ворожі спецслужби. До того ж чоловік був прислужником в одному з монастирів, тому його вирішили використати за релігійною лінією. Розвідувальні завдання на території України він мав виконувати під виглядом монаха. А щоб чоловік став більш зговірливим, то продовжувачі традицій КДБ, за звичкою, помістили його на примусове лікування до психіатричної лікарні. Через кілька місяців чоловіку все ж вдалося звільнитися та повернутися на материкову Україну", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: СБУ прийшла з обшуком до настоятеля Києво-Печерської лаври

СБУ також встановила, що "одного зі своїх співвітчизників феесбешники планували використати для виконання спеціальних завдань у мусульманському середовищі на території РФ та України. Для цього чоловік мав пройти "курс молодого бійця" в освітніх закладах релігійної спрямованості Близького Сходу або Південної Азії, йдеться у повідомленні.

Після відмови його певний час тримали під вартою за звинуваченням у розповсюдженні наркотиків. Після повторної пропозиції конфіденційного співробітництва росіянин залишити країну. Зараз він сподівається отримати статус біженця в Україні, зазначили в СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-