Павленко розповів, хто привезе Томос до України

Павленко розповів, хто привезе Томос до України

Укрінформ
Томос про автокефалію новому предстоятелю Української церкви вручать в Константинополі, після чого об’єднана українська церква стане однією з 15-ти визнаних православних церков.

Про це під час спілкування з журналістами повідомив директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, який зараз перебуває в Стамбулі, де на засіданні Синоду Вселенського патріархату розглядається питання процедури надання Томоса Україні.

«Томос буде затверджений на цьому Синоді. Подальша процедура така: має відбутися Собор, на якому, власне, буде оголошена церква. На цьому ж Соборі буде обрано предстоятеля, і він приїде в Константинополь, щоб отримати Томос після співслужіння із Вселенським патріархом. Після цього Томос буде вручено, і відтак матимемо незалежну церкву. Відповідно, після того Томос буде привезено в Київ незалежним предстоятелем», - розповів Павленко.

За його словами, після надання Томоса церква стає рівною всім іншим. 

«Зараз існує 14 загальновизнаних помісних церков, українська буде серед них, відповідно, п’ятнадцятою», - вказав він.

На запитання, яким буде церковний устрій, Павленко сказав, що це питання до членів Синоду та учасників Собору. 

«Як би там не було, як би не називалося, найголовніше – це незалежна церква... Є 9 патріархій, 3 архієпископії, 2 митрополії, одна митрополія за однією версією архієпископія, за іншою – митрополія. Це так, як незалежні держави: можуть мати керівників, які називаються по-різному, але найголовніше, що вони – незалежні держави. Так само і в церковному світі», - наголосив він. 

На запитання, чи українська православна церква буде в диптиху 15-ю, Павленко не відповів, порадивши дочекатися рішення Синоду.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень також ще раз підтвердив інформацію про те, що точна дата проведення Собору буде оголошена після засідання Синоду в четвер.

Також журналісти запитали, чи інформував Павленко про введення воєнного стану в Україні.

«Так, я поінформував Всесвятість. Але новини говорили самі за себе, і виступ Президента був достатньо промовистим, розставив всі крапки над «і», й додаткових запитань не виникало», - сказав він.

Щодо приїзду Вселенського патріарха до України в середині грудня, Павленко відповів, що такий візит не передбачається. 

«Більше Синодів і подальших кроків не передбачається», - вказав Павленко.

Читайте також: Жодних затягувань у питанні надання Томосу не передбачається - Павленко

Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-