Російським силовикам, які напали на українських моряків, повідомили про підозру - ГПУ

Російським силовикам, які напали на українських моряків, повідомили про підозру - ГПУ

Укрінформ
Прикордонникам Федеральної служби безпеки та військовослужбовцям Збройних сил Російської Федерації, які здійснили напад на українських моряків, повідомлено про підозру. 

Про це інформує прес-служба Генпрокуратури.

Зазначається, що слідчі Служби безпеки України в Одеський області та військові прокурори Військової прокуратури Південного регіону України 27 листопада повідомили про підозру у порушенні ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України військовослужбовцям Прикордонної служби ФСБ та ЗС РФ, які здійснили напад на українських моряків. 

Зокрема, про підозру повідомлено:

- контр-адміралу Станкевичу – начальнику прикордонного управління ФСБ РК та м. Севастополя за ч. 2 ст. 437 КК України;

- віце-адміралу Мєдвєдєву – заступнику керівника Прикордонної служби ФСБ РФ – керівнику департаменту берегової охорони за ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 1-го рангу Ромашкіну – начальнику служби пункту управління ФСБ РФ по РК та м. Севастополь, до складу якого входять ПСКР «Ізумруд» та ПСКР «Дон» за ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 1-го рангу Шеіну – заступнику начальника управління - начальнику відділу БО ПУ ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 2-го рангу Шатохіну – начальнику служби у м. Керч пункту управління ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 2-го рангу Саляєву – командиру прикордонного сторожового корабля ПСКР «Дон» за ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 3-го рангу. Шипіцину – командиру сторожового корабля «Ізумруд» ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 та ч. 2 ст. 437 КК України;

- капітану 3-го рангу Щербакову – командиру малого протичовнового корабля «Суздалець» ч. 2 ст. 437 КК України.

«Досудовим розслідуванням наразі встановлено, що вищевказані незаконні агресивні дії проти українських моряків здійснені за безпосереднім наказом та під керівництвом заступника керівника Прикордонної служби ФСБ РФ – керівника департаменту берегової охорони контр-адмірала С. Станкевича та начальника прикордонного управління ФСБ АР Крим та м. Севастополя віце-адмірала Г. Мєдвєдєва», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Захопленням українських кораблів на Азові керував начальник берегової охорони Росії - ЗМІ

У ГПУ зазначають, що вказані військовослужбовці Прикордонної служби ФСБ РФ та інші військові службові особи Чорноморського флоту РФ координували та організували напад військових кораблів РФ на українських моряків шляхом здійснення артилерійського обстрілу та тарану українських кораблів, внаслідок чого українські військові зазнали поранень та були захоплені разом з військовою технікою.

Наразі досудове розслідування триває, підозри, які повідомлені вказаним особам, спрямовано за місцем служби військовослужбовців Російської Федерації, готується клопотання до суду про обрання їм запобіжного заходу.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада здійснили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназівці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися. 

На захоплених кораблях перебували 23 моряки, шістьох із них поранено.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-