Щороку зростає кількість країн, які визнають Голодомор геноцидом — Порошенко

Щороку зростає кількість країн, які визнають Голодомор геноцидом — Порошенко

Укрінформ
Близько 30 країн світу уже надали належну оцінку Голодомору в Україні і з кожним роком збільшується кількість держав, які визнають цю трагедію геноцидом українського народу.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на міжнародному форумі “Україна пам’ятає, світ визнає”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Із кожним роком розширюється коло держав, які визнають Голодомор геноцидом, геноцидом українського народу. Уже близько трьох десятків держав на тому чи іншому рівні надали належну оцінку цій людській трагедії”, - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав, що лише останнім часом “важливі рішення” щодо Голодомору були ухвалені Сенатом США, Асамблеєю Португальської Республіки, а також було “належне вшанування” пам’яті жертв Голодомору на рівні міжнародних організацій — ООН, Європарламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, ПА Ради Європи.

Водночас Президент закликав міжнародних партнерів долучитися до українського проекту декларації ООН.

“Ми вдячні всім нашим іноземним партнерам, які долучилися до відновлення історичної пам’яті... Сьогодні ми ще на півдорозі, тому розраховуємо на широку міжнародну підтримку проекту декларації Організації Об’єднаних Націй до 85-х роковин Голодомору, що була підготовлена Україною. Я закликаю наших партнерів підтримати та приєднатися до співавторів декларації”, - підкреслив Порошенко.

Читайте також: Одесити вшановують пам'ять жертв голодоморів

Як повідомлялося, у суботу, 24 листопада, в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів, о 16-ій годині пройде загальнонаціональна акція “Запали свічку”.

День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-