“Обличчя Майдану”: Лікар Андрій Гук розповів, як у польових умовах боровся за життя активістів

“Обличчя Майдану”: Лікар Андрій Гук розповів, як у польових умовах боровся за життя активістів

Укрінформ
У п'яту річницю Революції Гідності UATV показує людей, які її здійснили

Андрій Гук стояв біля витоків створення медичної служби Майдану і залишався її координатором до кінця протестних акцій. Про досвід надання допомоги в екстремальних умовах він тепер пише наукову роботу. Будинок профспілок – за парканом із 2014-го. П’ять років тому в цій будівлі був штаб медичної служби Євромайдану. У перші дні туди приходили із застудою, після міліцейських штурмів – з розбитими головами. Один із тих, хто рятував життя у польових умовах – лікар-нейрохірург Андрій Гук.

Час для інтерв’ю він знаходить у нескінченному потоці операцій, пацієнтів і діагнозів. Андрій завідує відділенням в Інституті нейрохірургії. Згадує, як у 2014-му планував захистити докторську. “Брав відпустку на цей час в інституті, щоб закінчити наукову роботу, але, на жаль, до сьогодні так і не встиг”, – говорить Андрій Гук.

Читайте також: “Обличчя Майдану”: Студент розповів, як відбувалася перша спроба розігнати активістів

На Євромайдан він ходив із першого дня – спочатку як активіст, а з 13 грудня – як на роботу. У Будинку профспілок організували медпункт, щоб не допустити епідемії грипу. Потім поставили 20 наметів першої допомоги, на барикадах чергували мобільні бригади.

Ліки, перев’язувальні матеріали, обладнання для польових операційних передавали волонтери з різних країн.

“Через Facebook, через знайомих, два-три дзвінки, ось ми зараз на Майдані, нам потрібна така-то допомога… Одна з волонтерських “швидких”– це були українці, які працюють у Словаччині, її на певний час дали, потім вона пішла на фронт. Тобто, було таке народне об’єднання, що всі розуміли – треба допомагати один одному, хто чим може”, – розповідає лікар.

У дні розстрілу Небесної Сотні Андрій Гук беззмінно чергував на майдані Незалежності. Машини “швидкої допомоги” не встигали вивозити поранених, загиблих зносили до Будинку профспілок. Вночі 19 лютого будинок спалахнув. “Дуже важко було всіх вивезти, але ми вивезли усіх, хто був живий, і тіла, які були на першому поверсі, перенесли в Михайлівський собор – на руках – це було найстрашніше”, – згадує активіст.

“Майдан дав країні найголовніше – відчуття гідності. Це те, що ми гідні кращого, і ми гідні це право відстоювати”, – сказав українець.

Андрій Гук чергував на Євромайдані, поки не розійшлися останні активісти. За життя одного з поранених у Маріїнському парку нейрохірург боровся до лютого 2015-го. Майже сотню своїх пацієнтів часів Революції рятував не раз після поранень у війні на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-