Частина суддів пішли з посад, щоб уникнути перевірки - ВККС

Частина суддів пішли з посад, щоб уникнути перевірки - ВККС

Укрінформ
У кваліфікаційному оцінюванні на відповідність обійманій посаді взяли участь вже більше 2000 суддів в Україні, при цьому 10% з них не змогли успішно пройти цю процедуру.

Про це в інтерв’ю виданню "Цензор" сказав заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка.

За його словами, судді стали першими, хто пройшов та проходить публічну перевірку на професійність та доброчесність, яка була передбачена у межах судової реформи – кваліфікаційне оцінювання. «Судді опинились першими під рентгеном в такій кількості і такій якості. Ні держслужбовці, ні народні депутати не проходять через подібну ревізію», – повідомив Щотка, а також прокоментував проміжні результати кваліфікаційного оцінювання.

«10% – це ті, які не склали іспит та не пройшли співбесіду. А загалом за останні роки майже 35% суддів залишили свої посади. Частина з них через те, що не бажали, аби їх моніторили», – сказав Щотка.

Читайте також: Голову ВККС облили зеленкою: поліція відкрила справу

За його словами, якщо Комісія в процесі кваліфоцінювання вирішує, що суддя не може виразно пояснити походження своїх заробітків, ми можемо звернутися в НАЗК із запитом, для того, аби вони провели повну перевірку статків судді. А допоки триває така перевірка, ми маємо право зупинити кваліфікаційне оцінювання», – пояснив заступник голови ВККСУ.

Загалом в Комісії побувало уже 2 050 суддів. З них 1610 підтвердили здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді, 165 – не підтвердили. Щодо 75 суддів оцінювання призупинено, а стосовно 200 оголошена перерва.

Раніше Венеціанська комісія акцентувала увагу на тому, що таке оцінювання – надзвичайний захід, який повинен бути обмежений в часі, проведений швидко та ефективно, і з найвищим ступенем обережності.

Також Щотка повідомив, що фахівці відзначають високу активність щодо переглядів сторінок Комісії в соціальних мережах (Facebook, YouTube) з боку Росії. «Я думаю, що вони нас вивчають, дивляться на наші процедури. Хоч вони і живуть там зараз в умовах, по суті, тоталітарного режиму, майже впевнений, що вони уважно дивляться, які моделі ми впроваджуємо і яку судову систему будуємо. Тому що наш досвід для них неймовірно небезпечний. Вони бачать, що Україна таки точно йде європейським вектором», – додав Щотка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-