Сталіна винним у Голодоморі вважають майже половина українців

Сталіна винним у Голодоморі вважають майже половина українців

Опитування
Укрінформ
Згідно з опитуванням Соціологічної групи «Рейтинг», 47% респондентів вважають винним в організації Голодомору особисто Йосипа Сталіна, а 39% - загалом центральне керівництво СРСР.

Про це ідеться в результатах опитування Соціологічної групи «Рейтинг», опублікованих на сайті групи.

«Найбільше опитані вважають винним в організації Голодомору особисто Й.Сталіна - 47% (у 2008 році таких було 42%) та загалом центральне керівництво СРСР - 39% (у 2008 - 38%)», - ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що ще 28%, а у 2008 - 23%, покладають вину за геноцид на каральнi органи СРСР (НКВС, ГПУ), 23%, а у 2008 - 17%, - на вище керівництво Радянської України.

«Лише 3% зазначили, що у Голодоморі винні українські селяни (куркулі), які відмовлялися добровільно віддавати врожай», - ідеться в результатах опитування.

Про особисту провину Сталіна у організації Голодомору в Україні частіше зазначали мешканці західних та центральних областей. Натомість щодо провини радянських правоохоронних та владних інституцій частіше говорили як мешканці Заходу і Центру, так і Сходу.

Читайте також: Під час Голодомору 93% померлих були сільськими жителями

Респонденти Півдня менше за інших покладають вину на радянських керівників, при цьому частіше вагалися з оцінками, або ж зазначали, що Голодомор був спричинений несприятливими природніми умовами.

Опитування Соціологічною групою «Рейтинг» проводилося протягом 20-29 жовтня 2019 року серед населення України від 18 років. Було опитано 2000 респондентів шляхом формалізованого інтерв'ю. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 26 листопада 2016 року підписав Указ «Про заходи у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932 - 1933 років в Україні - геноциду Українського народу», згідно з яким 85-річчя Голодомору буде відзначатися на найвищому організаційному та державному рівнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-