В апараті Міноборони працюють 82% цивільних

В апараті Міноборони працюють 82% цивільних

Укрінформ
В апараті Міністерства працюють 82% цивільних працівників та 18% - військових.

Про це заявив директор департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міноборони Олег Меліхов під час прес-конференції щодо імплементації основних положень закону «Про національну безпеку України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Міністерстві оборони планомірно виконується завдання щодо цивільного контролю за оборонним відомством. Змінені пропорції щодо кількості військовослужбовців та цивільних працівників в структурі апарату МО. Зараз цей показник становить 82% цивільних працівників, 18% - військовослужбовців. І в подальшому ця пропорція буде змінюватись», - наголосив Меліхов.

За його словами, згаданий закон базується на євроатлантичних принципах і нормах, а імплементація його положень дозволить Україні наблизитись до норм і стандартів, які застосовуються в країнах НАТО. Закон визначає основні засаді цивільного контролю та оборонного планування, а також засади національної безпеки України.

Крім того, в законі чітко визначається система керівництва ЗСУ, зокрема, щодо розподілу завдань, функцій, повноважень і головне відповідальності між всіма складовими сектору безпеки, а також безпосередньо в Збройних силах і в Міністерстві оборони, зазначив Меліхов. Також документом визначена система оборонного планування та повний перелік документів оборонного планування.

Через 4 місяці з моменту набуття чинності закону міністерство прозвітувало про виконання деяких положень. «Серед реалізованих норм закону - цивільне керівництво Міністерства оборони, міністром оборони також визначені терміни, коли цивільними особами стануть заступники міністра та держсекретар, керівники структурних підрозділів», - розповів Меліхов.

Він також поінформував про розподіл функцій і завдань Міноборони та Генштабу в рамках виконання норм закону. «Міністерство оборони буде відповідати за формування політики, а Генеральний штаб - за її реалізацію, міністерство буде фокусуватись на завданнях оборонного характеру, визначення засад воєнної політики, військової кадрової політики, а також військово-технічної політики. Генштаб - забезпечить суто військове управління Збройними силами. Тобто подвійного управління Збройними силами, відповідно до цього закону, не буде», - наголосив директор департаменту.

Читайте також: Полторак хоче не менше 112 мільярдів на оборону в бюджеті-2019

Серед важливих норм закону про нацбезпеку Меліхов назвав нову систему оборонного планування. В законі чітко визначена процедура проведення оборонного огляду, комплексного огляду безпеки та вказано, хто повинен ухвалювати рішення про організацію та проведення огляду.

«Це все відноситься до компетенції Президента України, РНБО, але ми в міністерстві продовжуємо готуватись до оборонного планування та оборонного огляду. Під час його (огляду - ред.) проведення виконується 3 ключових пріоритетних завдання: перше - це оцінка поточного стану Збройних сил України, другий етап - це розроблення перспективної моделі сил оборони і третє - це планування спроможностей, необхідних для нейтралізації або зменшення ризику потенційних загроз національній безпеці України», - зазначив Меліхов, додавши, що за результатами оборонного огляду розроблятиметься стратегія воєнної безпеки. Це документ буде розроблений на заміну воєнної доктрини України, яка існувала до сьогодні, додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-