У Мінсоцполітики пояснили, для чого потрібна довідка переселенця

У Мінсоцполітики пояснили, для чого потрібна довідка переселенця

Укрінформ
Отримання довідки внутрішньо переміщених осіб для жителів ОРДЛО для виплати пенсій є засобом котролю та попереджує випадки шахрайства.

Про це під час міжнародної конференції "Виплата пенсій ВПО в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсії" в Києві заявив заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, ми зіштовхнулись з проблемою, що на сьогоднішній день є випадки, коли здійснюються виплати пенсії не тій людині, якій вона належить. Є зловживання, є шахрайство. Саме на це направлені засоби контролю. І це є по суті основною проблемою, що змушує робити нас заходи по реєстрації ВПО", - зазначив Шамбір.

За його словами, саме через інформаційний обіг можливо вирішити ці проблеми. "Ми сьогодні прив'язались до статусу ВПО і дали моживість виплачувати пенсії всім", - зауважив чиновник.

Водночас він наголосив, що існує необхідність позбутися чіткої прив'язки між статусом ВПО та виплатами.

"На сьогоднішній день в нас по суті є колізія: у нас є можливість виплати переміщеним особам, і у нас в законі говориться про те, що пенсії виплачуються за фактичним місцем проживання. Фактичне місце проживання осіб з непідконтрольних територій - на жаль, те місце, де ми не зможемо здійснювати виплату пенсій. Саме тому ми ці питання стараємось розв'язати", - додав Шамбір.

Станом на сьогодні для отримання пенсії жителі ОРДЛО мають виїхати на підконтрольну територію, отримати довідку про взяття на облік ВПО та мати відкритий рахунок в Ощадбанку. Сама процедура передбачає періодичну верифікацію у відділенні банку.

При цьому, відповідно до постанови Кабміну №365 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" від 8 червня 2016 року, уповноважені органи проводили перевірки - представники органів соціального захисту або інших органів влади чи установ, приходили до переселенців додому і складали акт, яким засвідчувався факт наявності особи за зареєстрованим місцем перебування. За відсутності переселенця за місцем свого зареєстрованого перебування, особа позбавлялась права на отримання виплат.

Читайте також: Справжніх переселенців може бути на 30-40% менше, ніж зареєстровано - Тука

У вересні 2018 року Велика палата Верховного Суду ухвалила рішення, яким підтвердила незаконність припинення виплати пенсії переселенцям.

Крім того, 4 липня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконними нормативні акти КМУ, що зобов’язують ВПО проходити перевірки.

12 липня 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6692 "Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян". Законопроект передбачає отримання пенсії жителям ОРДЛО завдяки обліку в Пенсійному фонді на підконтрольній території і отримання виплат через українську банківську систему, однак без необхідності оформлення довідки переселенця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-