На інсулін для пацієнтів з цукровим діабетом потрібно 900 мільйонів - Супрун

На інсулін для пацієнтів з цукровим діабетом потрібно 900 мільйонів - Супрун

Укрінформ
ВІдповідно до електронного реєстру на інсулін для пацієнтів з цукровим діабетом у 2018 році потрібно 900 млн грн, втім за підрахунками місцевої влади ця цифра складає понад 1,6 млрд грн.

Про це на своїй сторінці у Fаcebook написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

“Цього року області на забезпечення пацієнтів інсуліном на 2018 рік подали потребу в сумі понад 1,6 млрд грн, а згідно з даними реєстру вийшло трохи більш як 900 млн грн. У реєстрі можна простежити реальну кількість пацієнтів, правильно розрахувати потребу у ліках на рівні міста чи області, отже, ефективніше забезпечити тими препаратами інсуліну, які потрібні пацієнтам”, - зазначила Супрун.

Вона підкреслила, що електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, унеможливив зловживання у сфері закупівлі препаратів.

“Завдяки реєстру неможливо вигадувати фейкових пацієнтів та отримувати за них фінансування нібито на інсуліни, як це відбувалося раніше. Різниця до реєстру та після помітна вже. Точна сума грошей, яка знадобиться, щоб пролікувати всіх, відома заздалегідь — завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. Реєстр діє вже понад рік. Там зібрана інформація про всіх учасників та складові програми відшкодування вартості інсулінів — кожного лікаря, кожного пацієнта, кожну аптеку, кожен рецепт”, - наголосила Супрун.

Вона підкреслила, що раніше процес забезпечення інсулінами був зав’язаний на конкретних чиновниках, які закуповували інсуліни для області, та конкретних лікарях, які видавали ці ліки напряму своїм пацієнтам. 

“Наприклад, у деяких областях чиновники могли вирішувати — які вони інсуліни закуплять, за якими цінами, у якого виробника. А лікарі — хто отримає “кращі” ліки, хто буде лікуватися першим, а хто останнім. Тепер пацієнт приходить до лікаря і той призначає саме те і в тому обсязі, що треба пацієнту, а не змушений обирати з асортименту, який закупила область”, - написала Супрун.

Читайте також: В Україні "молодшає" діабет - фахівець

За її словами, забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці МОЗ та місцевої влади. “Дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається коштом державного бюджету, решта — має дофінансовуватись з місцевого. З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує свій інсулін. Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких в нього будуть тяжкі побічні ефекти”, - підкреслила Супрун.

Вона визнала, що “новий механізм працює ще не досконало”. 

“Пацієнти можуть стикатися з чергами у лікарнях, а місцева влада не завжди виконує обов'язок і покриває свою частину коштів для забезпечення людей інсулінами. Це проблеми, які допоможуть вирішити трансформація системи охорони здоров'я та активність громадян на місцях”, - написала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-