У більшості - іноземні найманці: Грицак розповів про

У більшості - іноземні найманці: Грицак розповів про "спостерігачів" за "виборами" в ОРДЛО

Укрінформ
У так званих "виборах" у "ДНР" 11 листопада візьмуть участь більше 40 фейкових спостерігачів з 22 країн світу.

Про це розповів під час прес-конференції у п'ятницю голова СБУ Василь Грицак. повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для фейкових виборів запросили таких самих фейкових іноземних спостерігачів. Наприклад, в "ДНР" в якості міжнародних спостерігачів під час виборів очікується участь більше сорока, як вони заявляють, осіб з 22 країн світу", - сказав Грицак.

Він додав, що у списках так званих "спостерігачів" - громадяни Франції, Іспанії, Туреччини та Нідерландів, які одночасно є бойовиками або співробітниками органів "ДНР".

"Ми не дивуємося, коли переважна більшість з тих "спостерігачів" - іноземні найманці, які воюють у складі незаконних збройних формувань і періодично з'являються у ролі або іноземних журналістів, або експертів, або бізнесменів, або в іншій якійсь ролі", - прокоментував голова СБУ.

Він розповів, що Служба безпеки оприлюднить у п'ятницю список з дев'яти районних штабів у Донецьку і 408 "виборчих дільниць" у Донецькій області.

"Виборчі дільниці" №108, №109, №111 та №117 обслуговують військові підрозділи терористів, які вже достроково проголосували під наглядом свої російських кураторів ще до початку "виборів". Ми маємо дані, що російські військовослужбовці голосують також за фейковими паспортами, які видаються в "ДНР" для того, щоб підвищити явку", - поінформував Грицак.

За його словами, працівники СБУ вже встановили особи 6 тис. 538 членів "виборчих дільниць", а після проведення незаконних виборів відносно них будуть порушені кримінальні справи.

"Переважна більшість членів "виборчих комісій" під різними приводами уникає документування своєї участі у процесі організації цих виборів, усвідомлюючи правові наслідки для себе. Вони навіть ігнорують отримання паспортів "ДНР" і "ЛНР", - сказав посадовець.

Він закликав жителів окупованих територій не брати участь у цих фейкових виборах, оскільки "результат уже і так відомий і керівники уже призначені".

Читайте також: Голова СБУ звернувся до жителів Донбасу щодо "виборів"

Як повідомлялося, "вибори" нового ватажка "ДНР" призначено на 11 листопада. Після вбивства наприкінці серпня бойовика Олександра Захарченка, тимчасово виконуючим обов'язки став "голова народної ради ДНР" Денис Пушилін. Цього ж дня "народна рада ЛНР" також призначила вибори "депутатів парламенту" й ватажка псевдореспубліки на 11 листопада.

МЗС України закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль у зв'язку з намірами окупаційної адміністрації РФ провести на окупованій території "позачергові вибори" ватажків бойовиків. Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що місцеві вибори тут можуть відбутися лише після деокупації регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-