Активісти вимагають публічного звіту у справі Гандзюк

Активісти вимагають публічного звіту у справі Гандзюк

Укрінформ
Правозахисні та громадські організації оприлюднили відкрите звернення з вимогою публічного звіту щодо розслідування справи вбитої активістки Катерини Гандзюк.

Також у зверненні міститься вимога відставки генпрокурора Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Відповідне звернення оприлюднено на сайті Центру інформації про права людини.

"Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів в Україні. Наполягаємо на проведенні ефективного розслідування вбивства Катерини Гандзюк та на публічному звіті про заходи, вжиті для встановлення і покарання замовників цього страшного злочину, а також на ефективному розслідуванні цього та сотні інших нападів на громадських активістів, які сталися по всій Україні з часів Євромайдану",  - йдеться у зверненні.

Як зазначають активісти, саме "корупція, безкарність і відсутність ефективної реформи поліції та прокуратури є причинами масових переслідувань і нападів на громадських активістів".

Звернення підтримали Асоціація українських моніторів в діяльності правоохоронних органів, Український інститут прав людини, Центр громадянських свобод, Truth Hounds, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група, Медійна ініціатива за права людини, Центр протидії корупції, Transparency International Україна, Реанімаційний пакет реформ, Громадський рух "Чесно", Національна спілка журналістів України, ГО “Детектор Медіа” та ін.

Читайте також: СБУ підтверджує, що отримала справу про вбивство Гандзюк

Як повідомляв Укрінформ, активістка, волонтер, працівниця Херсонської міської ради Гандзюк, яку влітку облили сірчаною кислотою, померла 4 листопада в лікарні. 

В організації замаху на неї підозрюють п'ятьох осіб, усіх затримано.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк, кваліфікувавши його як умисне вбивство - за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 КК "Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

Поліція передала справу Гандзюк до СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-