Золотухін порівняв ватажків бойовиків із

Золотухін порівняв ватажків бойовиків із "міністром Марсу"

Ексклюзив
Укрінформ
Інтерв’ю у європейських ЗМІ з ватажками так званих Л/ДНР мають на меті "легітимізувати" їх в очах Європи.

Так прокоментував Укрінформу заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін публікацію у польських ЗМІ інтерв’ю одного з ватажків "Донецької народної республіки" Дениса Пушиліна.

"Я вважаю, що офіційні особи України не повинні входити у будь-яку заочну комунікацію з "петрушками" та посіпаками, які у принципі не мають і не можуть мати своєї політичної позиції. Це все одно, що вести діалог із самопроголошеним міністром Марсу", - сказав Золотухін.

Він нагадав про те, що польська Rzeczpospolita опублікувала інтерв'ю з ватажком. Тоді посол України в Польщі Андрій Дещиця одразу відреагував та надіслав протест редактору видання. У свою чергу, Rzeczpospolita запропонувала українській стороні розмістити свою позицію у відповідь.

Згодом журналісти іншого польського ЗМІ записали та опублікували на сайті wschodnik.pl інтерв’ю із заступником міністра інформаційної політики України Золотухіним. Мета інтерв’ю - це не відповідь особисто Пушиліну, а намагання донести правду до польських читачів про цього "діяча", про мету появи такого роду публікацій та про наслідки усього, що відбувається нині на Донбасі. "Я пояснив, що такі публікації з’являються для того, аби "легітимізувати" Пушиліна, показати, що він має свою точку зору. Ця діяльність є оплачуваною. На телеграм-каналах, підконтрольних різним російським політичним силам, поширюється інформація про активну фінансову підтримку Пушиліна з боку Суркова-Козака та їхнього "гаманця" Сергія Курченка. Частина цих коштів іде на просування Пушиліна в Європі", - сказав Золотухін.

Однак пізніше на сайті Onet.pl побачило світ друге інтерв’ю ватажка. Реакція користувачів була бурхливою, тому керівництво Onet.pl відреагувало на цю на критику та видалило його. Один із авторів інтерв’ю Томаш Мацейчук спочатку звинуватив у цьому виключно Мінінформполітики України, яке начебто цензурувало польські медіа, згодом переклав відповідальність за "тиск на ЗМІ" на українську владу загалом, а потім – і на польську. "Це, звісно, цікаво. Але справа у тому, що Міністерство інформаційної політики України не може впливати на закордонні ЗМІ, журналістів або блогерів. Це було б неправильно, тоді нас могли б у Європі звинувачувати у цензурі. Завдання МІП - розповідати правду про те, що стоїть за такими публікаціями, пояснювати, що це усе є складовими спецоперацій, але в жодному разі не тиснути", - наголосив Золотухін.

Заступник міністра додав, що МІП тісно співпрацює з Міністерством закордонних справ, Службою безпеки України, розвідувальними органами у контексті моніторингу інформаційного простору і вловлювання сигналів, які можуть становити загрозу для національних інтересів України, але виключно для того, щоб разом виробити тактику реагування, а не для "покарання". "МІП не є спецслужбою або розслідувальним органом, але мій досвід та наше спілкування зі спецслужбами та правоохоронними органами чітко вказує на те, що це не просто публікації у медіа, це – частина спецоперації. Ми бачимо, які люди підтримують ці інтерв’ю, хто їх розміщує і яким чином усе це відбувається. Вважаю, що такі операції в інформаційному просторі становлять загрозу не тільки для України та наших національних інтересів, а й для національних інтересів країн ЄС", - додав заступник міністра.

Читайте також: Дещиця прокоментував публікацію у польській газеті інтерв'ю з ватажком “ДНР”

Водночас Золотухін не сумнівається у тому, що протидіяти цьому можна ефективно, якщо працювати згуртовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-