Книга скарг морально застаріла, але необхідна — голова Держпродспоживслужби

Книга скарг морально застаріла, але необхідна — голова Держпродспоживслужби

Укрінформ
Книгу відгуків та пропозицій не можна скасовувати, не надавши споживачам альтернативного інструменту для обстоювання своїх прав.

Про це сказав голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа на зустрічі з представниками Громадської спілки «Спілка українських підприємців» (СПУ), які порушили питання щодо скасування Книги скарг та пропозицій, яка, на їхню думку, морально застаріла.

«На нашу думку, такий інструмент як Книга відгуків і пропозицій дійсно морально застарів, однак його скасування без надання адекватної альтернативної форми реагування недоцільне», - сказав Лапа.

Він зауважив, що Держпродспоживслужба має певні зауваження до проекту урядової постанови «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів», яка, власне, пропонує скасувати обов’язкову наявність у куточку споживача Книги відгуків і пропозицій. Адже, на переконання керівника відомства, Книга відгуків і пропозицій сьогодні залишається одним із механізмів обстоювання споживачами своїх прав та інтересів без звернення до органів контролю чи суду.

Запис у Книзі відгуків є чи не єдиною можливістю для органів захисту споживачів зафіксувати факт, що споживач отримав відмову у реалізації його законних прав від суб’єкта господарювання. Її скасування може призвести до обмеження прав споживачів, підкреслив очільник відомства.

“Особливо скасування Книги призведе до обмеження права споживача та звернення до суб’єкта господарювання, зокрема споживачів похилого віку, які не мають навичок залишити звернення за допомогою онлайн-ресурсів”, - наголосив Лапа.

Водночас, повідомляє прес-служба, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України починає працювати над новою редакцією Закону України «Про захист прав споживачів», у якій буде врегульовано ряд спірних чи застарілих норм, визначення ряду процесів та понять, удосконалено механізм надання гарантії на товар, врегульовано діяльність суб’єктів електронної комерції тощо.

Читайте також: Заявників хвилює якість води та надання послуг з водопостачання

Як повідомляв Укрінформ, Мінекономрозвитку пропонує скасувати вимоги щодо ведення Книги відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та в закладах харчування. Відповідний проект постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів" оприлюднено на сайті МЕРТ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-