Церква Московського патріархату має чесно назватися російською - Зоря

Церква Московського патріархату має чесно назватися російською - Зоря

Укрінформ
Церква Московського патріархату мусить визнати, що вона є російською, і позначити це у своїй назві.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

"Що стосується церкви Московського патріархату, яка використовує назву Українська православна церква, то у Верховній Раді зареєстровано законопроект 5309 авторства Бригинця, Єленського та інших, який уже пройшов розгляд у Комітеті ВР з питань культури та духовності, і комітет із пропозиціями рекомендував його розглянути у першому читані. Цей законопроект зобов'язує релігійні організації, центр яких у країні-агресорі, у своїй повній офіційній назві відображати назву того релігійного центру, тієї організації, частиною якої вони є", - сказав архієпископ.

За його словами, Москва висловила стурбованість цим законопроектом ще торік, коли на Архієрейському соборі Російської православної церкви було прийнято постанову про зміни статуту Російської церкви, де було вписано, що центр Української православної церкви митрополії Московського патріархату в Україні розташований у Києві. 

"Вони думають, що якщо вони написали в статуті, що центр у Києві, то українці нерозумні і цьому повірять. ...Подивимося на Українську православну церкву: в її статуті написано, що вона є частиною Російської православної церкви? Є. У статуті Російської церкви написано, що Українська православна церква входить до її складу? Написано. Рішення Помісного і Архієрейського соборів є обов'язковим для виконання для УПЦ МП? Є обов'язковими - про це написано в обох статутах. Митрополит Онуфрій бере участь у засіданнях Синоду? Бере. В Мінську всі бачили митрополита Онуфрія. То є центр у Росії? Є. Коли вони кажуть, що вони тільки моляться за патріарха, то вони кажуть неправду. І тому українці мають право вільно обирати центр свого підпорядкування, знаючи повну правду, до якої церкви вони мають належати", - наголосив архієпископ Євстратій (Зоря).

Читайте також: Філарет сказав, як називатиметься помісна церква в Україні

Він додав, що УПЦ КП просить Верховну Раду ухвалити зазначений законопроект, для того щоб Українська православна церква, яка відносить себе до Московського патріархату, мала назву Російська православна церква. При цьому він наголосив, що права цієї релігійної організації будуть такі самі, як і в інших.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-