Філарет сказав, як називатиметься помісна церква в Україні

Філарет сказав, як називатиметься помісна церква в Україні

Укрінформ
Помісна церква має зберегти в своїй назві слова "Українська православна церква" та "Київський патріархат".

Про це Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет сказав на прес-конференції в Укрінформі "Українська церква на шляху утвердження автокефалії".

"Назва буде - Українська православна церква - офіційна. Друга назва - Київський патріархат", - зазначив Філарет.

Як уточнив на прес-конференції архієпископ Євстратій Зоря, всі помісні православні церкви мають однакову структуру назви.

"Якщо в Україні утворюється єдина помісна православна церква, відповідно і назва - Українська православна церква, і це не наша особиста ідея, це є думка, яка була обговорена за участю представництва Вселенського патріархату. Що стосується додаткових назв. Інші церкви, наприклад, Болгарська православна церква Болгарської патріархії, Російська православна церква Московського патріархату - все це внесено в офіційну назву, тому і додаткові назви для української церкви можуть і мають бути збережені. Це і Київський патріархат, це і Українська автокефальна православна церква", - сказав архієпископ Євстратій Зоря.

Читайте також: Боротися за автокефалію Української церкви почали ще 100 років тому - Зоря

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Вселенського патріархату почати надання автокефалії Українській церкві. У документі РПЦ подальше перебування в євхаристійному спілкуванні зі Вселенським патріархатом визнано неможливим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-