Боротися за автокефалію Української церкви почали ще 100 років тому - Зоря

Боротися за автокефалію Української церкви почали ще 100 років тому - Зоря

Укрінформ
Боротьба за автокефалію Української православної церкви триває вже століття.

Про це на прес-конференції «Українська церква на шляху утвердження автокефалії», що відбулася в Укрінформі, заявив речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря.

 «Тема автокефалії Української церкви з'явилася не в квітні цього року, не в 2014 році, не в 1992 чи навіть 1990 році, а вперше за автокефалію Української церкви почали виступати під час Української революції, століття якої ми цими роками згадуємо і відзначаємо. Уже на соборі Української православної церкви у 1917-18 роках була велика  група духовенства і вірян-делегатів, які виступали не просто за автономію Української церкви, а за її автокефалію, й  Українська держава незалежна та гетьманат також виступали за незалежну українську церкву», - сказав архієпископ.

Він наголосив, що вже тоді було звернення до Константинопольського патріархату з проханням проголосити автокефалію Української церкви, втім, події тих часів так  і не дозволили реалізувати це прагнення.

Читайте також: Дата об’єднавчого собору залежить від Вселенського патріарха – Філарет

«Розділення церкви почалося з Москви», - зазначив речник УПЦ КП. 

Раніше архієпископ Євстратій Зоря заявив, що принциповою позицією УПЦ КП є те, що вона підтримує принцип відокремлення від держави так само, як і принцип співпраці з державою на благо суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-