Дата об’єднавчого собору залежить від Вселенського патріарха – Філарет

Дата об’єднавчого собору залежить від Вселенського патріарха – Філарет

Оновлено
Укрінформ
Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет наголошує, що дата скликання об’єднавчого собору залежить від Вселенського патріарха, але сподівається на проведення такого собору найближчим часом.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі «Українська церква на шляху утвердження автокефалії».

«Скликання Собору залежить від Вселенського патріарха. Тому ми сподіваємось, що найближчим часом буде скликаний цей собор, але назвати дату скликання Собору не можемо, тому що це залежить від Вселенського патріарха», - сказав Філарет.

Він також зазначив, що на цьому об'єднавчому соборі має бути присутнім екзарх. 

«Екзарх буде просто спостерігачем», - додав глава УПЦ КП.

Водночас доктор наук з богослів'я, професор, патріарший намісник, митрополит  Переяславський і Білоцерківський Епіфаній уточнив, що проведення Собору залежатиме від присутності цього екзарха.

Читайте також: Філарет в Укрінформі говорить про шляхи утвердження автокефалії в Україні

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати надання автокефалії Українській церкві. У документі РПЦ подальше перебування в євхаристійному спілкуванні зі Вселенським патріархатом визнано неможливим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-