Філарет готовий очолити Єдину помісну церкву

Філарет готовий очолити Єдину помісну церкву

Укрінформ
Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет готовий очолити Українську Помісну Православну церкву, якщо йому це довірить Архієрейський собор.

Про це пише "Еспресо".

При цьому Філарет не може сказати, хто міг би бути йому конкурентом на виборах очільника Помісної Церкви, проте й поступитись власними амбіціями він також не готовий.

"Ні! Але не тому, що я вважаю себе таким. А тому, що Москва зробить усе, аби зруйнувати Українську православну церкву. І тому заради того, щоб зберегти Українську православну церкву я повинен працювати до кінця... Якщо мені Архієрейський собор довірить. Якщо не довірить, то я з себе відповідальність знімаю", - сказав Філарет.

Читайте також: Порошенко подякував патріарху Філарету за зусилля зі створення Єдиної помісної церкви

Він також розповів, за якими крітеріями має бути обраний очільник Української автокефальної церкви.

"Поки що Вселенський патріарх хоче, щоб українську церкву очолював архієпископ - митрополит, не патріарх. Але наша церква вже прийняла рішення, що для зовнішнього вживання предстоятель УПЦ буде мати розширений титул. Тобто буде і розширений титул, і скорочений. Розширений це - архієпископ і митрополит київський і Всієї Руси України. А вузький буде для нашого внутрішнього вживання - Патріарх Київський і Всієї Руси України", - повідомив Патріарх. 

Читайте також: Церква Єрусалиму попросила допомоги у Вселенського патріархату

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

Читайте також: УПЦ КП сумнівається, що Москва випустить з-під контролю білоруську церкву

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема, заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі, яка є екзархатом Вселенського патріархату, заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-