УПЦ КП сумнівається, що Москва випустить з-під контролю білоруську церкву

УПЦ КП сумнівається, що Москва випустить з-під контролю білоруську церкву

Укрінформ
Білоруська автокефальна православна церква в самій Білорусі перебуває у фактично  підпільному становищі, і навряд чи президент Лукашенко візьметься відстоювати її незалежність перед Вселенським патріархом. 

Таку думку висловив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, під час спілкування з вірянами у чаті на сайті "Главред".

"Білоруська автокефальна православна церква є маленькою і в самій Білорусі знаходиться фактично у підпільному становищі. Тож про визнання цієї церкви з боку держави зараз говорити складно. А без визнання з боку держави навряд чи можна очікувати визнання і з боку Вселенського патріарха. Як ми бачимо на прикладі України, для Вселенського патріарха є важливим мати засвідчену підтримку ідей автокефалії не лише від церковних ієрархів, але і від державної влади", - сказав речник.

Він також вважає, що навіть за наявності великого бажання президент Лукашенко не зможе піти на такий крок як унезалежнення білоруської церкви від РПЦ. 

"Економічні і політичні зв’язки Білорусі з Росією не дозволяють президенту Лукашенку піти на такий крок як унезалежнення білоруської церкви від РПЦ. Навіть якби він цього і бажав", - зазначив Євстратій Зоря.

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: Євстратій Зоря каже, що до повного розколу РПЦ з Константинополем не дійде

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було ухвалено "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

20 жовтня стало відомо, що Російська православна церква (РПЦ) визнала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-