Євстратій Зоря каже, що до повного розколу РПЦ з Константинополем не дійде

Євстратій Зоря каже, що до повного розколу РПЦ з Константинополем не дійде

Укрінформ
Розрив євхаристійного спілкування з Константинополем, про яке заявив Синод РПЦ, ще не означає повного розколу, адже для його констатації мало би бути ухвалене рішення про принципове невизнання самої церковної структури Вселенського патріархату.

Про це поінформував архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, відповідаючи на запитання вірян під час спілкування у чаті на сайті "Главред".

"Поки що це не повний розкол (розрив євхаристійного спілкування - ред.), адже для констатації повного розколу мало би бути прийняте також рішення про принципове невизнання самої церковної структури Вселенського патріархату", - сказав речник.

При цьому він висловив думку, що до цього не дійде. 

"Розрив спілкування означає, що духовенство і миряни російської церкви, з точки зору Синоду РПЦ, не мають права брати участь у богослужіннях, які звершуються духовенством Константинопольського патріархату, тобто не повинні сповідатися, причащатися, приймати хрещення і т.д. від такого духовенства", - уточнив Зоря.

Він зазначив, що, зі світської точки зору, такий стан можна порівняти з розривом дипломатичних відносин. 

"Однак хотів би підкреслити, що насправді рішення Синоду РПЦ, як безпідставне і неканонічне, не повинно виконуватися духовенством і мирянами. Константинопольський патріархат ніяким чином не забороняє їм брати участь у своїх богослужіннях. Тож нехай вони без всякого сумніву, коли є до цього нагода, моляться в храмах Константинопольського патріархату і приймають там святі таїнства", - додав архієпископ Євстратій Зоря.

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

Читайте також: УПЦ КП підтримує принцип відокремлення від держави — Євстратій Зоря

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

20 жовтня стало відомо, що Російська православна церква визнала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником. 

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (яка є екзархатом Вселенського патріархату) заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-