УПЦ КП підтримує принцип відокремлення від держави — Євстратій Зоря

УПЦ КП підтримує принцип відокремлення від держави — Євстратій Зоря

Укрінформ
Українська держава має право і зобов'язана протидіяти Кремлю, але це не означає її втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади в церкві.

На цьому наголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря під час спілкування з вірянами у чаті на сайті "Главред".

"Враховуючи агресію Росії проти України, Українська держава має не лише право, а й обов'язок протидіяти Кремлю, використовуючи всі визначені законом можливості. Але це не означає втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади, ні на інші питання, які становлять виключно компетенцію самої церкви", - сказав речник Київського патріархату.

Він також зазначив, що принциповою позицією УПЦ КП є те, що вона підтримує принцип відокремлення від держави так само, як і принцип співпраці з державою на благо суспільства.

"Якщо б держава намагалася втручатися у внутрішні церковні справи, то ми б протистояли таким спробам так само, як і держава, очевидно, протистоятиме можливим спробам з боку церкви втручатися у її справи. Ми - не державна церква і не прагнемо нею стати. Однак ми - державницька церква, що означає підтримку Української держави як принципу і сприяння всьому доброму, що робить держава для українського народу, як і критику того, що потребує церковної критичної оцінки", - зазначив Євстратій Зоря.

При цьому він навів приклад Росії, де з приводу автокефалії Української церкви президент Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки Росії, що свідчить про те, що з російського боку держава не лише не відділена від церковних питань, а, навпаки, найтісніше в них залучена, більше того, втручається в них і спрямовує їх, даючи відповідні вказівки Московській патріархії.

Читайте також: В Україні не було, нема і не буде державної церкви - Президент

 

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було ухвалено "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

20 жовтня стало відомо, що Російська православна церква (РПЦ) визнала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-