Синод УПЦ КП змінив форму титулу предстоятеля

Синод УПЦ КП змінив форму титулу предстоятеля

Укрінформ
Синод Української православної церкви Київського патріархату затвердив повну та скорочену форму титулу свого предстоятеля.

Відповідне рішення було ухвалене в суботу на засіданні синоду під головуванням патріарха Філарета, повідомляється на сайті УПЦ КП

"У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській православній церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику помісних православних церков та інші істотні обставини, запровадити для предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату повну і скорочені форми титулу", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, повний титул має наступну форму: "Святійший і Блаженнійший (ім’я), архієпископ і митрополит Києва – матері міст руських, галицький, патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської лавр священноархімандрит".

Скорочений титул має наступну форму: "Святійший (ім’я), патріарх київський і всієї Руси-України".

Читайте також: 9 фактів про церкву, яку планують передати Вселенському патріарху

У відносинах з іншими помісними православними церквами допустимою формою є "Блаженнійший архієпископ (ім’я), митрополит Київський і всієї Руси-України" та похідні від нього.

За богослужіннями титул предстоятеля проголошується відповідно до текстів Служебника та Чиновника архієрейського служіння, прийнятих в Українській православній церкві Київського патріархату: "Святійшого (ім’я), патріарха Київського і всієї Руси-України".

Синод також вирішив "закликати всіх вірних Київського патріархату і усіх вірян продовжити підносити молитви за Вселенського патріарха Варфоломія, за Президента України Петра Порошенка і Верховну Раду України, за всіх, хто працює для досягнення єдності українського православ’я і проголошення Томосу про автокефалію УПЦ", а також висловити глибоку вдячність Патріарху Варфоломію та очолюваному ним Синоду Константинопольської матері-церкві за рішення, про які було оголошено 11 жовтня 2018 року у Вселенській патріархії. 

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Читайте також: Анафему з Філарета Константинополь зняв одностайно - помічник Вселенського патріарха

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було прийнято "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

Водночас Архієпископія православних російських церков у Західній Європі (яка є екзархатом Вселенського патріархату) заявила, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-