9 фактів про церкву, яку планують передати Вселенському патріарху

9 фактів про церкву, яку планують передати Вселенському патріарху

Укрінформ
Святійшому Варфоломію – від Бартоломео Растреллі

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву. Якщо так станеться, то саме там буде храм, резиденція – та сама ставропігія для Вселенського патріарха, зазначена в комюніке Святійшого Синоду Константинопольської церкви.

Що відомо про храм, у якому незабаром звучатимуть грецькі піснеспіви і де служитимуть ієрархи та духовенство Вселенської церкви?

1. Храм збудовано на відрозі Старокиївського плато, що послужив своєрідним природним п'єдесталом для церкви. Згідно з літописом Нестора Літописця, в ті далекі часи прийшов до Києва Апостол Андрій Первозванний. Піднявся на гору – і передбачив, що тут, на горах Київських «засяє благодать Божа, виросте місто велике, і поставить Бог багато церков». І поставив на горі, в ознаменування своїх слів, хрест.

2. Проектування Андріївської церкви було доручено обер-архітектору імператорського двору Бартоломео Франческо Растреллі. Церкву називають «Лебединою піснею Бартоломео Растреллі». Збудована у 1747-1762 роках у стилі бароко, вона зберегла архітектурні форми та своє внутрішнє оздоблення, що є еталонним зразком барокового церковного інтер'єру.

Головні святині церкви – частина святих мощей Андрія Первозванного, привезені з Італії, й Євангеліє в дорогоцінному окладі – подарунок імператора Олександра.

3. Висота Андріївської церкви становить 50 метрів.

4. Світовою спільнотою споруда Андріївської церкви занесена до каталогу «1000 чудес світу. Шедеври людства п'яти континентів», виданого у Німеччині 2002 року, та внесена до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

5. З 1949 року в стилобаті храму містилася Київська духовна семінарія (закрита в 1960 році), а в самому храмі зберігалися мощі святої великомучениці Варвари. Незабаром після закриття семінарії під приводом «аварійного стану» була закрита й Андріївська церква (при цьому мощі святої Варвари були перенесені в київський Володимирський собор).

6. В цокольному приміщенні Андріївської церкви знаходилася резиденція відомої легендарної особистості – юродивого Івана Босого (Івана Расторгуєва). Це перший у Києві юродивий, який займався меценатством. Подаяння, що його збирав Іван Босий, вистачало на утримання благодійного притулку, який щодня годував і брав на ночівлю до трьохсот чоловік, надаючи їм медичну допомогу, видаючи одяг і взуття.

7. Сцена одруження Проні Прокопівни і Голохвастова знімалася на сходинках Андріївської церкви.

8. У 1950-х роках настоятелем Андріївської церкви був отець Микола (Капшученко) – батько відомої артистки Раїси Окіпної.

9. 14 травня 1942 року в Андріївській церкві був хіротонізований на єпископа Переяславського майбутній патріарх Мстислав (Скрипник). Тут же він проводив богослужіння під час свого перебування в Україні в 1990-1992-х роках.

*   *   *

Андріївська церква мала бути церквою царської родини, в новітні часи вона була храмом Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Тож є свій символізм у тому, що нині вона має бути храмом першоієрарха, який подарує Україні автокефалію.

Лана Самохвалова. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-