Порошенко вніс до Ради законопроект про передачу Андріївської церкви Константинополю

Порошенко вніс до Ради законопроект про передачу Андріївської церкви Константинополю

Оновлено
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху.

Відповідний документ "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська" зареєстровано у середу на сайті парламенту

Законопроект визначено Президентом як невідкладний і передано на розгляд керівництву Верховної Ради.

Глава держави пропонує доповнити закон "Про свободу совісті та релігійні організації" статтею 17-1 (Особливості передачі у користування визначного об’єкта культурної спадщини, пам’ятки архітектури національного значення, культової споруди – Андріївської церкви Національного заповідника "Софія Київська").

Передбачається, що передача в постійне користування культової споруди Андріївської церкви Національного заповідника "Софія Київська" має здійснюватися за рішенням Кабінету міністрів.

"Культова споруда, що є державною власністю, яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, – Андріївська церква Національного заповідника "Софія Київська", може надаватися в постійне безоплатне користування для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій у порядку, визначеному цією статтею", - йдеться у законопроекті.

У законопроекті також наголошується, що передача Андріївської церкви у постійне користування не тягне за собою виключення її з переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

У вказаній статті законопроекту зазначається, що договір про надання у постійне користування культової споруди Андріївської церкви Національного заповідника "Софія Київська" має містити такі істотні умови: найменування культової споруди як об'єкта державної власності, як пам’ятки культурної спадщини національного значення, умови та режим використання, збереження, охорони та утримання в належному стані пам’ятки національного значення, доступу до такої пам’ятки відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини, інші умови відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини.

Читайте також: Рішення про передачу Андріївської церкви погоджене з церковними ієрархами — Порошенко

Як повідомлялося, 16 жовтня представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву.

Сам Президент заявив, що рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху погоджено з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання Томосу про автокефалію Української православної церкви.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-