Рішення про передачу Андріївської церкви погоджене з церковними ієрархами — Порошенко

Рішення про передачу Андріївської церкви погоджене з церковними ієрархами — Порошенко

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко запевнив, що рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху погоджено з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання Томосу про автокефалію УПЦ.

Про це він заявив під час робочої поїздки на Львівщину, де він відвідав Міжнародний центр миротворчості та безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Для того, щоб у Церкви-Матері, Вселенського патріарха була церква, де він зможе молитися, де будуть проходити служби Божі Вселенського патріархату, за погодженням з церковними ієрархами було прийнято це рішення, і я збираюся ініціювати це питання в парламенті”, - прокоментував глава держави інформацію про передачу Вселенському патріарху Андріївської церкви в Києві.

За його словами, це рішення сприятиме прискоренню отримання Томоса.

Водночас Порошенко запевнив, що наразі держава та він як Президент уже зробили майже все можливе для отримання автокефалії, та підкреслив, що тепер настав час для “відповідних і відповідальних кроків” з боку церковних ієрархів.

При цьому Президент додав, що атмосфера, яка панує нині в Україні, дає йому підстави для “твердого оптимізму”.

Читайте також: Російська православна церква йде до самоізоляції - БПП

Як повідомлялося, 16 жовтня представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко анонсувала, що Президент Петро Порошенко найближчими днями зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Андріївську церкву Вселенському патріарху.

11 жовтня синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкви в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликаний найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-