Рада передала Андріївську церкву Вселенському патріархату

Рада передала Андріївську церкву Вселенському патріархату

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким Андріївська церква передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату.

За ухвалення президентського проекту закону №9208 за основу та в цілому проголосували 237 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Рішення щодо передачі в користування Андріївської церкви сприятиме прискоренню одержання Томосу – визнання Світовим Православ’ям помісної Православної Церкви України", - йдеться у пояснювальній записці. 

Презентуючи законопроект, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко зазначила, що передача саме цієї культової споруди матиме унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення.

"Це засвідчить з боку Української держави виняткову повагу до авторитету та ролі Церкви-Матері в історії розвитку української духовної традиції та однозначно сприятиме процесові надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви, тобто конституюванню самостійної (автокефальної) юрисдикції, яка стане гідною та рівною серед інших помісних православних церков світової православної ойкумени", - підкреслила народний депутат. 

Законом передбачено внесення змін до вже чинного закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Так, у новій статті 17-1 наголошується, зокрема, що передача Андріївської церкви у постійне користування не тягне за собою виключення її з переліку об’єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

Закон "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська" набуває чинності на наступний день після його опублікування в газеті "Голос України". Згідно з перехідними положеннями закону, Кабінет міністрів України у місячний строк з дня набуття ним чинності матиме забезпечити передачу у постійне безоплатне користування культової споруди Андріївської церкви. 

Як повідомлялося, законопроект № 9208 "Проект Закону про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська" Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту 17 жовтня 2018 року. 

Читайте також: Московський патріархат ніколи не був миротворцем в Україні – Der Standard

Довідково.  Андріївська церква — православна церква на честь Св. Андрія у стилі українського бароко, пам'ятка архітектури та монументального живопису XVIII ст. світового значення у Києві, споруджена за проектом видатного архітектора Бартеломео Растреллі. Входить до складу Національного заповідника «Софія Київська». Церква запропоновано внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На сьогодні храм — на реставрації, яку планують завершити до 2020 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-