Московський патріархат ніколи не був миротворцем в Україні – Der Standard

Московський патріархат ніколи не був миротворцем в Україні – Der Standard

Укрінформ
Російська православна церква (РПЦ), яка залежна від держави і використовується Кремлем, ніколи не відігравала миротворчу роль у конфлікті на сході України і поплатилася за це втратою української церкви.

Про це йдеться у статті австрійського видання Der Standard.

"Московський патріархат ніколи не відігравав примирливу роль в конфлікті в Україні. І втрата свого впливу в Україні є логічним наслідком", - підкреслюється у матеріалі Андре Балліна.

Зазначається, що наразі християнський православний світ переживає найбільшу кризу після розколу 1000 років тому на православних та католиків. І причиною цього є відокремлення Української православної церкви від Москви – крок, який схвалює Вселенський патріархат, однак засуджує Московський.

Втім, у своїй невдачі та втраті української церкви Російська православна церква має винуватити лише себе, зазначає автор.

"Це – розплата за те, що московські попи навколо патріарха Кирила все більше примазувалися до політичного керівництва в Кремлі. Російська православна церква не є незалежною від держави, навіть навпаки: вона є державною церквою в Росії і безцеремонно отримувала від цього вигоду. Є інформація, згідно з якою Володимир Путін своє вторгнення в Україну обговорював з Кирилом", - йдеться у статті.

"Як йдеться у Старому заповіті, хто сіє вітер - той пожне бурю", - підсумовує автор.

Читайте також: Більш як половина українців підтримують створення єдиної помісної церкви

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднавчий архієрейський собор буде скликано найближчим часом.

У свою чергу РПЦ 15 жовтня заявила, що у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві розриває євхаристійне спілкування з ним.

Також РПЦ має намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві і допустить до Храму священиків УПЦ КП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-