Фотовиставка «Діти у війні» відкрилася в Берліні

Фотовиставка «Діти у війні» відкрилася в Берліні

Фото
Укрінформ
Війна на Донбасі забрала життя майже 140 ні в чому не винних дітей, міни і снаряди, що не розірвалися, загрожують майже 300 тисячам маленьких українців.

Страшні цифри на церемонії відкриття в Берліні фотовиставки «Діти в війні» увечері вівторка назвала радник-посланник Посольства України у ФРН Ірина Тибінка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Станом на даний час, правозахисними організаціями зафіксовано понад 3 тисячі смертей серед цивільних осіб з початку конфлікту. Серед загиблих 138 дітей - 91 хлопчик та 47 дівчаток», - сказала Тибінка.

Фотовиставка «Діти у війні» відкрилася в Берліні

Лише нещодавно Україна пережила чергову трагедію: 30 вересня троє дітей 13-14 років загинули, їх 10-річний друг отримав важкі поранення в результаті вибуху протипіхотної міни на околиці Горлівки. Дипломат нагадала, що сьогодні зона бойових дій на сході України є однією з найбільш завантажених за кількістю мін та вибухових речовин у світі. Протипіхотні міни, що не розірвалися боєприпаси та вибухові залишки війни є причиною приблизно двох третин випадків смерті або поранення цивільного населення. І весь цей кошмар вже більше чотирьох років відбувається у цивілізованому 21 столітті, в центрі Європи, трохи більше ніж в 2 годинах льоту від Берліна.

Виставка 32 робіт українських та міжнародних фотографів на площі Доротеї-Шлегель, поруч з вокзалом Фрідріхштрассе, триватиме до 20 жовтня. Посольство України разом з партнерами - «Інститутом цивільної дипломатії» - поставило перед собою амбітне завдання - провести вернісаж не в одній з галерей міста або закритому для вільного доступу офісі, а організувати її на відкритому просторі, на одній з центральних і найбільш відвідуваних площ Берліна, щоб охопити якомога ширшу аудиторію.

Читайте також: У Києві до Дня захисника України пройде фестиваль “Історія:UA”

Керівник «Інституту цивільної дипломатії» Олена Прокопенко розповіла агентству, що ця громадська організація заснувала візуальний арт-проект більше 3 років тому; його автори – журналісти, військові психологи, громадські діячі та відомі фотографи, які працювали в зоні конфлікту в 2014-16 рр .. Іноземні фотографи підключилися в минулому році, коли вже пройшли презентації виставки за кордоном, захотіли побачити своїми очима.

Всього були організовані покази в 15 країнах. Причому, як розповіла Прокопенко, в деяких країнах, де сильно російське лобі, зокрема, в Греції і на Кіпрі, українцям не дозволяли показувати фотографії, зривали презентації, преса боялася приходити на заходи.

Сьогодні проект – це не тільки виставка, це підтримка дітей, які живуть у прифронтовій зоні східної України, буквально в 5-10 км від лінії розмежування. У тому числі героїв пронизливих фотографій, трагічні історії яких всі відомі авторам. Коли знімалися фотографії, умови були жахливими: постійні обстріли, нестача їжі і медикаментів, зруйнована інфраструктура, згадує Прокопенко, яка сама є автором низки робіт. «Дістатися туди було ризиком для авторів проекту», - зауважує керівник «Інституту».

Вона впевнена, що, «показуючи виставку і розповідаючи ці історії в різних країнах, в тому числі, людям, від яких залежить прийняття рішень, ми зможемо змінити ситуацію в кращу сторону».

Організатори мають намір продовжувати нести інформацію далі і перевести справу у більш практичний вимір. Зокрема, після показу у Ватикані розпочалися переговори про можливість проведення обстеження та лікування декількох дітей.

Крім того, є плани розвивати інші проекти, що показує не тільки схід, а й всю Україну, країну яка долає труднощі. Виставка «Україна. Подолання» теж вже була показана в кількох країнах, розповідаючи про те, як наша батьківщина змінилася за 4 роки, як сподівається на краще мирне, щасливе майбутнє.

Виставка «Діти в війні» Україна вперше бере участь в авторитетному міжнародному фестивалі «Європейський місяць фотографій» з власним проектом. Посольство України у ФРН в цьому році стало одним з понад 200 структур - учасниць фестивалю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-