У Києві до Дня захисника України пройде фестиваль “Історія:UA”

У Києві до Дня захисника України пройде фестиваль “Історія:UA”

Укрінформ
У Києві 13 жовтня до Дня захисника України пройде масштабний фестиваль “Історія:UA”.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

“Ми прекрасно розуміємо: для того, щоб минуле було популярним, воно повинно бути цікавим. Тому і започаткували фестиваль під назвою “Історія:UA”, на якому демонструємо, як цікаво можна розповідати українську історію. Сам фестиваль було започатковано минулого року, він відбувся у Києві. Цьогоріч ми зробили його і у Запоріжжі. У Києві він відбудеться до Дня захисника - 13 жовтня”, - сказав В'ятрович.

Урочисте відкриття цього фестивалю у Києві заплановане на 12:00 у парку ім. Тараса Шевченка. Партнерами фестивалю виступили КНУ ім. Т. Шевченка, Центр досліджень визвольного руху та ГО “Експертний корпус”.

У рамках фестивалю відбудуться численні презентації, лекції відомих істориків, книжкові виставки, дитячий майданчик, де працюватиме і “польова пошта”, а також концерт українських зірок та лазерне шоу.

Читайте також: Відкрилася виставка-конкурс фоторобіт журналістів Львівщини й Луганщини «Наші Герої»

За словами В'ятровича, лекційні заходи і презентації в рамках фестивалю відбуватимуться в аудиторіях історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка (Червоний корпус), а інша частина заходів - у парку ім. Шевченка неподалік.

“Ми спільно з Інститутом національної пам'яті будемо презентувати на фестивалі чудовий проект арт-плакатів “Військова еліта Української революції 1917-21 рр.”, присвячений осучасненим образам наших героїчних командирів армії УНР. Зокрема, будуть представлені і зображення Петра Болбочана, Христини Сушко, Євгена Коновальця, Василя Тютюнника”, - зазначила представниця "Експертного корпусу" Тетяна Швидченко.

За її словами, на фестивалі також буде презентовано Мілітарний атлас Києва “1918: переможні бої”, у якому повідомляється про боротьбу за український Київ сто років тому. “Тут на карті можна буде побачити місця, де відбувалися ключові переможні битви січня 1918-го року в Києві, дізнатися про розташування найдієвіших частин Армії УНР і навіть місця проживання бойових командирів українського війська”, - наголосила Швидченко.

В'ятрович уточнив, що Український інститут національної пам'яті також презентує на фестивалі кілька новинок: дитячу настільну гру “УПА - відповідь нескореного народу”, книгу “Усна історія російсько-української війни”, присвячену бійцям добровольчих батальйонів, та проект “Відеоісторія” (теми “Як творилася держава. Українська революція 1917-21 рр.” та “За що боролася УПА”).

Фестиваль завершиться заключним концертом за участю гуртів “Тінь Сонця”, “Тартак” і учасників проекту “Пісні війни” - дуетів відомих артистів та учасників бойових дій.

Окремо перед виступом гурту “Тартак” на стіні Червоного корпусу КНУ ім. Шевченка глядачі зможуть побачити світлове лазерне шоу “Історія українського війська”.

Інформаційні партнери фестивалю “Історія:UA” - Укрінформ, Суспільне:UA, “Еспресо TV”, Радіо “Свобода”, “Громадське радіо”, Радіо “Країна FM”, Главком, Депо, Газета по - українськи, Історична правда, Україна молода.

Символічним днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. Цього ж дня Україна відзначає державне свято - День захисника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-