Чому Tesla довелося захищати від самого Ілона Маска

Чому Tesla довелося захищати від самого Ілона Маска

Аналітика
Укрінформ
​Ані статус знаменитості, ані репутація новатора не дає права нехтувати відповідальністю перед людьми, які підтримали тебе своїми грошима

Електричне авто Тесла нехай їде, туристи – летять на Марс, а Ілон Маск нехай остерігається – шахраювати з акціями своїх культових бізнес-проектів йому ніхто не дасть. Комісія США з цінних паперів і бірж (The Securities and Exchange Commission, SEC) звинуватила Ілона Маска в обмані інвесторів Tesla, американського виробника електромобілів та технологій для зберігання електричної енергії. Слідчі чи не найсуворішого в США фінансового регулятора провели розслідування гучних заяв Маска в Твіттері, в яких він спочатку виявив готовність викупити акції Тesla за $420 за штуку, а потім відмовився від цієї ідеї (заяву почули 22 млн передплатників, на хвилиночку. - Авт.). SEC розцінила ці заяви як спробу шахрайства з акціями та подала позов до суду. В результаті окружний суд Манхеттена заборонив Маску обіймати посаду голови Ради директорів компанії Tesla та наклав на нього штраф в розмірі $20 млн для врегулювання позову.

Спочатку акції Tesla різко впали на 10%, а після того, як засновник компанії Ілон Маск пішов на угоду зі звинуваченням, довіра інвесторів зміцніла, і акції подорожчали на 16%. За угодою Маск піде з ради директорів протягом 45 днів і не зможе обіймати цю посаду протягом найближчих трьох років. При цьому бізнесмен збереже посаду генерального директора і місце в раді директорів. А отримані гроші комісія розподілить між акціонерами компанії, які зазнали збитків через дії Маска. Між іншим, щось подібне відбувалося свого часу і з всесвітньовідомою компанією Apple. Її ідейного натхненника, нині покійного Стіва Джобса, SEC та інвестори теж штрафували та “виганяли” з керівного складу компанії – через махінації з фінансами. Так вже влаштована система колективної відповідальності у сучасному світі – ані зіркам, ані геніям не дозволено дурити інвесторів, що підтримали передову ідею своїми грошима.

Доля першопрохідців нелегка, і тому дорога до успіху у них звивиста

Ім’я Ілона Маска сьогодні у всіх на слуху. Один з найвідоміших підприємців та винахідників світу, щодо якого багато хто досі не може визначитись – технологічний геній він чи шоумен, що свого часу мало не розорив міжнародну електронну платіжну систему PayPal, співзасновником якої він же й був. Тоді його зняли з посади генерального директора компанії. Нині ж “відлучили” ще й від стратегічного управління в Tesla, де він має 22% акцій.

Маск вклав у свої новаторські проекти – електромобілі, туристичні польоти в космос та інші, весь свій капітал і загруз у боргах. Зокрема, автомобільний стартап – компанія Tesla, на яку людство покладає великі надії, наразі знову завершила квартал із рекордним збитком $718 млн. Хоча при цьому її виручка збільшилася на 44% – до $4 млрд. Тобто справа перспективна, але крім яскравих інженерних ідей (як і у Стіва Джобса) потрібні чітка організація виробничого процесу та грамотне управління фінансами.

Ілон Маск
Ілон Маск

Цим у раді директорів Tesla тепер будуть займатися незалежні директори. Вони ж подбають про ефективну взаємодію Маска з інвесторами. Іншими словами, нехай собі емоційний Маск “фонтанує” ідеями, епатує публіку в шоу-румах, привертаючи увагу до компанії та винаходів (повсякденна робота Маска є секретом успіху компанії), а от бізнес будуть робити люди більш обізнані в управлінні.

Tesla, діяльність якої тісно пов'язана з ім'ям свого засновника і керівника, що має на ринку імідж невгамовного новатора, сьогодні перебуває під пильною увагою усього світу та регуляторних органів США. Усі чекають остаточної перемоги його інженерної думки та нових технологічних проривів у освоєнні космосу. Але є ще й схвалені до реалізації проекти та проблеми з виконанням виробничих планів.

На сторожі приватних капіталів – приклад для наслідування

"Застосовані у випадку з Tesla засоби правового захисту та компенсації інвесторам, спеціально розроблені для вирішення проблем, пов'язаних з проступком Маска. Це – зміцнення корпоративного управління і нагляду, щоб захистити права інвесторів", – йдеться у заяві представника Комісії з цінних паперів і бірж США Стефані Авакян.

SEC вважає неправильним, що важлива інформація була поширена Маском через Twitter без належного контролю за дотриманням законодавства про розкриття інформації. На думку регулятора, компанія не створила механізмів контролю за повнотою та достовірністю того, що публікується Маском у Твіттері. А мала б контролювати, оскільки за погодженням з Маском, його аккаунт у цій соціальній мережі є поміж іншого й офіційним каналом комунікації Tesla.

Тепер Tesla доведеться посилити контроль над тим, яку інформацію розкривають через соцмережі керівники компанії. Зокрема, Маску доведеться узгоджувати з компанією всі свої заяви, які можуть мати вплив на ціну її акцій, пише The Wall Street Journal.

Відповідно до законодавства США, компанії та їхні топ-менеджери не мають права надавати недостовірну інформацію щодо значущих корпоративних подій. Істотна інформація повинна розкриватися повно, своєчасно і по каналах, які є звичними та доступними для інвесторів.

Голова Комісії з цінних паперів та бірж США Джей Клейтон
Голова Комісії з цінних паперів та бірж США Джей Клейтон

“Для Комісії інтереси рядових інвесторів – на першому плані. І тому в питаннях, пов'язаних з неправомірним поведінкою власників компаній, ми прагнемо служити цим інтересам наскільки це можливо. На наш погляд важливо забезпечити індивідуальну відповідальність власників та знайти ефективний засіб стримування їх від будь-яких маніпуляцій”, – зазначив у своєму коментарі голова Комісії з цінних паперів та бірж США Джей Клейтон.

Зі свого боку, співдиректор відділу забезпечення безпеки SEC Стівен Пейкін сказав: “Отримавши довіру ринків, корпорації мають важливі обов'язки перед акціонерами. І статус знаменитості чи репутація технологічного новатора не дає права нехтувати цими обов'язками".

SEC – відомий захисник приватних капіталів в США. Маючи в своєму штаті 1400 інспекторів-розслідувачів, структура наглядає за ринком цінних паперів, що сягає приблизно 82 трильйонів доларів США, щорічно аналізуючи дії 4300 публічних компаній, з сукупною ринковою капіталізацією у 30 трильйонів доларів. Бізнесмени, акції чиїх компаній обертаються на фондовому ринку, бояться її інспекторів навіть більше, ніж податківців – для Комісії не існує імен та авторитетів, а покарання за проступки – невідворотне.

Ось лише кілька прикладів.

У 2010 році банк Goldman Sachs погодився врегулювати претензії SEC і виплатити $550 млн штрафу за нерозкриття важливої інформації при випуску іпотечних цінних паперів, що спричинили світову фінансову кризу в 2008-му.

У 2012-му на $5 млн “нарвалася” біржа New York Stock Exchange. Торговий майданчик порушив правило, за яким біржа не може передавати дані каналами для платних клієнтів швидше, ніж загальнодоступним шляхом.

У 2015-му SEC подала позов за фактом шахрайства до ряду професійних учасників фондового ринку, серед яких, зокрема, були й українські інвесткомпанії Concorde Bermuda та Jaspen Capital Partners. Комісія запідозрила учасників групи у зламі серверів з непублічною інформацією, завдяки чому підозрюваним вдалося отримати незаконний прибуток у розмірі більше $100 млн (“торгували” неоприлюдненими прес-релізами компаній з інсайдерською інформацією). У минулому році Україна видала США одного з підозрюваних в цьому злочині Владислава Халупського.

У 2017 році компанія Altaba (раніше відома як Yahoo!Inc) погодилася виплатити штраф у розмірі 35 мільйонів доларів США для врегулювання збитків інвесторам через ненадання вчасно інформації про те, що хакери вкрали особисті дані сотень мільйонів облікових записів користувачів.

У 2018 році під штрафні санкції SEC потрапило навіть міжнародне агентство Moody's - за неправомірне присвоєння рейтингів іпотечним цінним паперам та установам у 2010-2013 роках, йому доведеться виплатити $16,5 млн.

Тобто, шахраювати з фінансами, маніпулювати інформацією та намагатися обдурити інвесторів на найбільшому в світі фінансовому ринку ніхто не дозволить – як бачимо, занадто дороге задоволення. І ніщо не дає права нехтувати відповідальністю перед людьми, які підтримують твої проекти фінансово.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-