США не домовлялися й не домовлятимуться з РФ про обмін злочинців на невинуватого

США не домовлялися й не домовлятимуться з РФ про обмін злочинців на невинуватого

Аналітика
Укрінформ
Незаконно засудженого Сенцова обміняти на трьох реальних злочинців: шпигунку Бутіну і торговців наркотиками та зброєю Ярошенка і Бута. Торг доречний?

Тепер, коли всі відхрестилися від «переговорів» щодо обміну незаконно ув’язненого на 20 років Олега Сенцова – на мінімум двох росіян, засуджених судом, який має дещо іншу репутацію – американським – саме час згадати про деталі. Звідки з’явилася дезінформація, як її поширювали, на що розраховували?

Росія може звільнити незаконно засудженого українського політв'язня Олега Сенцова, але тільки за двох умов. По-перше, його обміняють на трьох засуджених в США росіян. А по-друге, в цих переговорах з обміну Київ участі брати не повинен. Тільки Москва і Вашингтон. Про це повідомила російська “Нова газета” з посиланням на анонімне джерело, близьке до переговорів про обмін полоненими між Росією та Україною. По всіх ознаках - це типовий «злив» дезінформації – і для тестування реакції, і для посилення негативу – мовляв, дивіться, які вони насправді «принципові», ну, і принагідно – Україна – це ніщо, нема з ким говорити. Плюс – обмін кричуще несправедливо і жорстоко засудженого Сенцова аж на двох реальних злочинців – це певна «легітимація» російського судилища.

І в якості інструменту поширення фейку уже вдруге обирають єдину пристойну в нинішній Росії «Новую газету»? Ну, це такий спосіб безсовісного розрахунку, поєднаного з садистським знущанням.

За словами співрозмовника «Новой», Росія домагається видачі Марії Бутіної, Віктора Бута і Костянтина Ярошенка. А нагадаймо, за що вони сидять. Ярошенка, приміром, затримали в Ліберії й екстрадували до США у 2010 році, де йому пред'явили звинувачення в контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці. Бута за запитом Вашингтона затримали у 2008 році в Таїланді, а у 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп. Чому їх долею так опікується Кремль? А тому що Америка не Росія, там не катують для вибивання показів, так що Бут з Ярошенком своїх господарів не здали. Але це не означає, що не здадуть потім…

“Студентку” Марію Бутіну заарештовано у США в липні цього року за підозрою в незаконному лобіюванні інтересів Росії в Америці.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков та спікер МЗС РФ Марія Захарова на питання, чи відомо їм щось про обмін Сенцова на трьох росіян, одноголосно заявили: “не в курсі, нічого про це невідомо”. Дуже показова реакція двох основних московських «рупорів» – мовляв, не в курсі, але хто його знає…

Перша заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко згадала важливу деталь: “Подібні чутки росіяни запускали й в історії з Савченко, що начебто вони ведуть переговори про можливість її передачі американцям в обмін на Бута. Але це виявилося чутками”.

Справді, щодо Надії Савченко навесні 2016 року з’явилася точнісінько така ж новина: Росія веде переговори з США щодо обміну українки на двох росіян – Ярошенка і Бута. Утім, як тоді висловився екс-посол США в Україні Джеффрі Пайєтт – “пропозиція для обміну просто смішна”. Справа не в тому, що Савченко, це не Сенцов, адже наша нинішнє ставлення до неї сформовано знанням про те, що вона робила після звільнення. Головне, що ці два з половиною роки додали нам знань і про себе, і про путінський режим, і, звісно, про Сполучені Штати, міжнародне відомство яких гранично точно відповіло на непристойні маневри росіян: "Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України як бази для переговорів була б ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України й верховенства закону", – підкреслили в Держдепартаменті.

Маємо кілька запитань:

Перше – чи можна собі уявити, що США пішли б на предметну розмову з РФ в питанні звільнення Олега Сенцова?

Друге – навіщо Москва підкреслює, що готова обговорювати таку “гуманітарну акцію” безпосередньо з Вашингтоном – без України? І, власне, яка американцям з цього може бути вигода?

На думку політолога, директора Інституту світової політики Євгена Магди, подібні, хоч і не підтверджені офіційними особами в РФ, інформаційні вкиди від анонімних, нібито наближених до переговорного процесу між Україною і Росією джерел, потрібні Москві для зондування ґрунту.

“Логіка Росії тут зрозуміла, навіть більше, зрозуміло, чому вони повідомили це не через центральні свої ЗМІ, а через “Нову газету” – опозиційне, ліберальне видання. У Москві зондують ґрунт, розігрують різні сценарії, шукають варіант, при якому американці погодяться з ними розмовляти. Тобто, їм потрібне додаткове вікно для діалогу із США. Це перше. Друге - Москві необхідно вкотре показати, що з Києвом нема про що говорити, тим самим, намагаються відкинути українську суб’єктність”, – вважає Магда.

Політолог Володимир Фесенко стверджує, що це маніпуляція, за допомогою якої РФ намагалася очорнити США, показати американський цинізм в питанні звільнення українського кінорежисера.

“Цей злив інформації, мав показати, що обговорюються різні варіанти, різні сценарії звільнення Сенцова. Американців за будь яких варіантів розраховують підставити, мовляв, був такий сценарій, а вони не погодилися. Ось якщо б Америка так сильно хотіла б звільнити Сенцова, вона б пішла на такий сценарій. Це просто дезінформація, щоб у громадськості склалося таке враження, що ось Росія пропонує такий сценарій, а американці не дали відповіді, що всі заклики Америки з приводу звільнення Сенцова – це цинізм і насправді ніхто не хоче йти на якісь компроміси, – переконує політолог. – Крім того, росіяни намагаються відвернути увагу від головного – стану здоров'я Сенцова”.

…Між тим, у неволі залишаються десятки українських в’язнів, життю принаймні двох з яких загрожує небезпека – Олегу Сенцову і Володимиру Балуху. Тож не втрачаємо концентрації й не опускаємо руки.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-